Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól, startą skórkę z pomarańczy, miód i ewentualnie wodę z kwiatów pomarańczy. Dodaj miękkie masło i zacznij zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłe mleko. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska miękką, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto urosło.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
Po upływie tego czasu podziel ciato na 4 równe części. Z każdej części ufomuj rulon i pokrój wzdłuż na 3 części nie krojąc do końca z jednej strony (tak aby ciasto trzymało się w jednym miejscu razem, a z tego miejsca odchodziły 3 odnogi). Zapleć tak nadkrojone ciasto w warkocza. Powtórz czynność w stosunku do reszty ciasta. Ułóż gotowe warkocze na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw je przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce jeszcze n 1 godzinę, aby urosły.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. wstaw warkocze i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Tamara 17 kwietnia 2013 o 13:20

    Hej,
    Warkoczyki wygladaja oblednie, tak z reszta jak i inne wasze przepisy tu na blogu 🙂
    Nie uzywam nigdy drozdzy suszonych tylko swieze. Zastanawiam sie wiec ile swiezych mi potrzeba do tego przepisu?
    I jeszcze jednio: gdzie kupic te wode z kwiatow pomaranczy?
    Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂
    Pozdrawiam,
    Tamara

    • Śliwka 18 kwietnia 2013 o 10:05

      Dzień dobry,

      1 łyżeczka drożdży suchych to ok. 12g drożdży świeżych. Proszę jednak pamiętać, żeby najpierw rozpuścić je w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru, aby je uaktywnić.
      Jeśli chodzi o wodę z kwiatów pomarańczy to kupiłam ją w sklepie Kuchnie świata w Gdańsku, ale wiem, że ten sklep znajduje się również w innych miastach.

      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej