Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj sok z buraków i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp mąką, wsadź do niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, uformuj rulon i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułeczki przez ok. 15-20 minut, wsadzając co jakiś czas wykałaczkę i sprawdzając czy wyjdzie sucha. Nie można dopuścić, żeby bułeczki zaczęły brązowieć, gdyż to zniszczy efekt kolorystyczny. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Janina 3 maja 2019 o 15:43

    To taki sok ma być z sokowirówki?

  • Ania 1 listopada 2013 o 07:35

    Oczywiście z tych bułeczek zrobiłam chleb w automacie. Właśnie piekę po raz drugi go. Nie mogłam nigdzie dostać soku z buraków, więc użyłam koncentratu – trzy łyżki i wody trzeba dolać więcej, około 210 ml. Chleb wychodzi dobry, lekko różowy, czym zadziwiam wszystkich dookoła :p

  • Mirka 16 września 2013 o 00:16

    Wszystko możliwe, że za mało mi wyrosły, bo otworzyłam sobie okno, a już było chłodno. Także pewnie to moja wina. Będę bardziej zwracała uwagę na wyrośnięcie ciasta. Dziękuję za podpowiedź.
    Pozdrawiam

  • Mirka 13 września 2013 o 01:34

    Chyba mi te bułeczki nie wyszły tak ładnie jak na zdjęciu, trochę bardziej zbite, ale wyglądają śmiesznie z tym sokiem z buraków i są dobre. Ciasto było elastyczne, ale nie lepkie mimo, że wszystkie składniki były skrupulatnie odważone i odmierzone. A soku z buraków w ogóle nie czuć. Pozdrawiam

    • Śliwka 14 września 2013 o 12:42

      A może Pani za krótko czekała aż wyrosną? Czasami temperatura może się różnić i warto potrzymać je trochę dłużej niż wymaga to przepis.

      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej