Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zagnieć wszystkie składniki. Powinny stworzyć jednolite, dość elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do prostokątnej formy do pieczenia (długość 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Ciasto powinno urosnąć o kilka centymetrów. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Najlepiej ostudzić bochenek na kratce od piekarnika.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Dorota 19 stycznia 2021 o 19:55
    Ocena:

    Wszystko wyszło super! Nie miałam pestek dyni, wiec dalam sam sezam, ale i tak wyszedl super 😍
    A górę po wyrośnięciu w blaszce posmarowałam mlekiem i posypałam sezamem 🤗🤗🤗
    Polecam ten przepis! Chlebek jest przepyszny 😊

  • Lilith 1 grudnia 2017 o 14:20

    Witam. Uwielbiam ten blog.
    Jaka to jest maka pszenna chlebowa, to ta 650? Czy mogę użyć mąki luksusowej typ550?

  • Aneta 16 marca 2017 o 14:04
    Ocena:

    Świetny chleb, szukałam takiego smaku 🙂
    Czy mąka żytnia typ 2000 również się tu sprawdzi?

    • Tosia 17 marca 2017 o 04:58

      Niestety mąka żytnia razowa się tu nie nadaje, nie uformuje się z niej chleba. Ale na blogu są przepisy na żytnie chleby i wyszukiwarka 🙂

  • Ola 3 marca 2016 o 10:27

    Dzień dobry,
    czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej np. typ 500 albo pszennej pełnoziarnistej?

    • Tosia 3 marca 2016 o 15:20

      Pszenna pełnoziarnista sama nie bardzo, potrzeba więcej wody, ale można pół na pół z pszenną lub tylko pszenna typ 500 🙂

  • Aneta 6 listopada 2013 o 13:47

    Mam pytanie a jak zrobić zakwas żytni

  • Karolina 10 maja 2013 o 13:07

    Witam,
    w którymś komentarzu przeczytałam, że wyrastanie chleba zależy też od wielkości foremki, ale nie mam takiej o długości 15 cm. Czy jakbym spróbowała w 20 cm foremce to chlebek może się nie udać?

    • Śliwka 13 maja 2013 o 09:57

      Uda sie, lecz bedzie troche nizszy. Prosze po prostu podwoic proporcje, bedzie nieco wyzszy niz pierwotnie, ale na pewno rownie dobry. Pozdrawiam

      • Karolina 15 maja 2013 o 13:07

        Dziękuję za opowiedz, już nie mogę się doczekać jak się zabiorę za ten chlebek.

  • Aneta Filiżanka 27 marca 2013 o 09:58

    tak, zauważyłam, że dwie osoby są autorami przepisów, wyszukałam kilka z nich i będę m.in. dziś lub jutro robić na świąteczny stół chałkę z żurawiną i chlebek gryczany (choć nigdy nie próbowałam jego smaku). Wczoraj odwiedziłam dobrze zaopatrzony sklep i kupiłam 6 rodzajów mąki, różnego typu ziarenka, słodkie dodatki i jestem MEGA POZYTYWNIE zachęcona do pracy, tylko zapomniałam o drożdżach…a może i drożdże można samemu zrobić? hahahaha Pozdrawiam Was i czytelników oraz przesyłam duuużo pozytywnej energii 🙂

  • Aneta Filiżanka 25 marca 2013 o 23:23

    Super przepisy!!! Hodowałam swój pierwszy w życiu zakwas 6 dni wg.Twojego przepisu, dostawałam go zwykle od osób trzecich, nie zawsze temperatura była odpowiednia, bo mi okno ktoś w kuchni otworzył przy minus 10 stopniach, mieszałam metalową łyżką (bo zapominałam, że trzeba drewnianą). Dziś przyszła pora próby tego chlebka….z niedowierzaniem, że coś z tego wyjdzie przy takich wpadkach…włożyłam do piecyka brytfankę, już z gotowym ciastem i włączyłam 30 stopni grzanie, żeby podrosło na te 4-6h, ku mojemu zdziwieniu po 3h było już równe z brzegiem blaszki 🙂 super, a wiec podwyższyłam tylko temp. (bez wyjmowania) do 200stopni i piekłam 45min. Wyszedł przepyszny 🙂 Będę próbować wszystkich Twoich przepisów 🙂

    • Tosia 25 marca 2013 o 23:56

      Blog jest prowadzony przez dwie osoby, więc przepisy są dwóch różnych autorek, ale to nie zmienia faktu, że cieszymy się z powodu Pani wyhodowanego zakwasu i udanego wypieku. Oby kolejne też tak wychodziły 🙂
      Pozdrawiamy.

  • patka 9 marca 2013 o 12:49
    Ocena:

    Witam,
    SUPER! Pycha, to że nam bardzo smakował, ale najważniejsze że moje bliźniaki dwulatki zjadły po 2 kanapki z nowym chlebkiem a ich 1,5 roczny kolega zjadł … 4 kromki ignorując zupełnie ciastka i inne dobrotki!
    Extra przepis! Gorąco polecam! I na zakwasie i z mieszanych mąk i te dodatki, bardzo dziękuję za przepis
    pozdrawiam
    patka

  • Marta 6 marca 2013 o 19:42

    Witam.
    Upiekłam , wyszedł bardzo dobry. Pozdrawiam

  • Marta 4 marca 2013 o 12:07

    Witam.
    Ja również zdecydowanie wolę chleby pieczone na zakwasie, choć czasem kiedy potrzebuję chleb szybko, piekę na drożdżach. Ten wygląda super i właśnie rośnie mi zakwas na chlebek to pewnie upiekę go bo bardzo lubię sezam i pestki dyni.Uwielbiam te Wasze przepisy. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej