Mogłabym cały czas piec chleby na zakwasie. Mimo, że te na drożdżach wydają się łatwiejsze, to naprawdę tylko złudne wrażenie. Chleb na zakwasie w większości wypadków nie wymaga zagniatania, a gdy wymaga, to zdecydowanie mniej. Rośnie dłużej, ale to przecież daje nam większe pole manewru. Bo dokąd wyjdziesz,gdy za półtorej godziny musisz wrócić i wsadzić chleb do piekarnika? Cztery, czy sześć godzin brzmią już bardziej obiecująco:)
Ostatnio częściej eksperymentuje z zakwasem i cały czas się go uczę. Bo mimo wielu doświadczeń z nim związanych, wciąż odkrywam jego cechy, których wcześniej nie dostrzegałam. Ale w końcu to istota żyjąca!
Do dzisiejszego chleba dodałam go proporcjonalnie mniej niż zwykle. Efektem jest pyszny, puszysty chleb, w którego smaku tak mocno nie wyczuwa się typowo-zakwasowej kwasowości. To jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam dotychczas, jestem nim zachwycona!
Wszystko wyszło super! Nie miałam pestek dyni, wiec dalam sam sezam, ale i tak wyszedl super 😍
A górę po wyrośnięciu w blaszce posmarowałam mlekiem i posypałam sezamem 🤗🤗🤗
Polecam ten przepis! Chlebek jest przepyszny 😊
Witam. Uwielbiam ten blog.
Jaka to jest maka pszenna chlebowa, to ta 650? Czy mogę użyć mąki luksusowej typ550?
Dzień dobry,
Tak, można użyć mąki w przedziale typ 550-650.
Świetny chleb, szukałam takiego smaku 🙂
Czy mąka żytnia typ 2000 również się tu sprawdzi?
Niestety mąka żytnia razowa się tu nie nadaje, nie uformuje się z niej chleba. Ale na blogu są przepisy na żytnie chleby i wyszukiwarka 🙂
Dzień dobry,
czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej np. typ 500 albo pszennej pełnoziarnistej?
Pszenna pełnoziarnista sama nie bardzo, potrzeba więcej wody, ale można pół na pół z pszenną lub tylko pszenna typ 500 🙂
Mam pytanie a jak zrobić zakwas żytni
Pod tym linkiem znajdzie Pani dokładne instrukcje: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam!
Witam,
w którymś komentarzu przeczytałam, że wyrastanie chleba zależy też od wielkości foremki, ale nie mam takiej o długości 15 cm. Czy jakbym spróbowała w 20 cm foremce to chlebek może się nie udać?
Uda sie, lecz bedzie troche nizszy. Prosze po prostu podwoic proporcje, bedzie nieco wyzszy niz pierwotnie, ale na pewno rownie dobry. Pozdrawiam
Dziękuję za opowiedz, już nie mogę się doczekać jak się zabiorę za ten chlebek.
tak, zauważyłam, że dwie osoby są autorami przepisów, wyszukałam kilka z nich i będę m.in. dziś lub jutro robić na świąteczny stół chałkę z żurawiną i chlebek gryczany (choć nigdy nie próbowałam jego smaku). Wczoraj odwiedziłam dobrze zaopatrzony sklep i kupiłam 6 rodzajów mąki, różnego typu ziarenka, słodkie dodatki i jestem MEGA POZYTYWNIE zachęcona do pracy, tylko zapomniałam o drożdżach…a może i drożdże można samemu zrobić? hahahaha Pozdrawiam Was i czytelników oraz przesyłam duuużo pozytywnej energii 🙂
Czyli zapowiada się u Pani sporo wypieków. Oby wszystkie były smaczne i udane 🙂
Co do domowych drożdży..może Pani wyhodować zakwas, wypieki na nim są jeszcze lepsze niż na kupnych drożdżach! Przepis na zakwas tu: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiamy serdecznie.
Super przepisy!!! Hodowałam swój pierwszy w życiu zakwas 6 dni wg.Twojego przepisu, dostawałam go zwykle od osób trzecich, nie zawsze temperatura była odpowiednia, bo mi okno ktoś w kuchni otworzył przy minus 10 stopniach, mieszałam metalową łyżką (bo zapominałam, że trzeba drewnianą). Dziś przyszła pora próby tego chlebka….z niedowierzaniem, że coś z tego wyjdzie przy takich wpadkach…włożyłam do piecyka brytfankę, już z gotowym ciastem i włączyłam 30 stopni grzanie, żeby podrosło na te 4-6h, ku mojemu zdziwieniu po 3h było już równe z brzegiem blaszki 🙂 super, a wiec podwyższyłam tylko temp. (bez wyjmowania) do 200stopni i piekłam 45min. Wyszedł przepyszny 🙂 Będę próbować wszystkich Twoich przepisów 🙂
Blog jest prowadzony przez dwie osoby, więc przepisy są dwóch różnych autorek, ale to nie zmienia faktu, że cieszymy się z powodu Pani wyhodowanego zakwasu i udanego wypieku. Oby kolejne też tak wychodziły 🙂
Pozdrawiamy.
Witam,
SUPER! Pycha, to że nam bardzo smakował, ale najważniejsze że moje bliźniaki dwulatki zjadły po 2 kanapki z nowym chlebkiem a ich 1,5 roczny kolega zjadł … 4 kromki ignorując zupełnie ciastka i inne dobrotki!
Extra przepis! Gorąco polecam! I na zakwasie i z mieszanych mąk i te dodatki, bardzo dziękuję za przepis
pozdrawiam
patka
Witam.
Upiekłam , wyszedł bardzo dobry. Pozdrawiam
Witam.
Ja również zdecydowanie wolę chleby pieczone na zakwasie, choć czasem kiedy potrzebuję chleb szybko, piekę na drożdżach. Ten wygląda super i właśnie rośnie mi zakwas na chlebek to pewnie upiekę go bo bardzo lubię sezam i pestki dyni.Uwielbiam te Wasze przepisy. Pozdrawiam