Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą maki, drożdże, cukier, sól i kminek. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3.o upływie tego czasu wyjmij ciasto, znów zagnieć je przez kilka minut i uformuj z niego bagietkę. Ułóż uformowane ciasto w głębokiej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze jednym brzegiem przy samej ściance. Do drugiego brzegu przyłóż zrolowaną materiałową szmatkę, aby utrzymać kształt bagietki i aby nie rozrastała się na boki. Przykryj całość kolejną szmatką i ponownie odłóż na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij z blachy materiałowe szmatki i wstaw bagietkę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • basia 30 listopada 2013 o 18:18

    A nie można takiej bagietki do pieczenia owinąć papierem do wypieków? Ja tak robię jak piekę makowce na święta i ładnie zachowuje kształt.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej