Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z otrębami, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę (o temperaturze 35-38 stopni) i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 5 minutach, gdy ciasto będzie elastyczne i odchodzić od ręki, dzielimy je na 4 lub 8 części (u mnie 4).
formowanie
1 min
formowanie
2. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, przeciągając dłonią ciasto w stronę środka i kładąc ją złączeniem ku dołowi na pergaminie.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
3. Uformowane bułeczki na papierze do pieczenia kładziemy na dodatkowej desce/talerzu, przykrywamy ściereczką lub folią i wkładamy na 10 godzin (na noc) do lodówki. Rano, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy bułeczki z lodówki.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Bułeczki pszenne można naciąć tępą stroną noża, nie jest to jednak konieczne. Bułki pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10-12 minut. Gotowe studzimy na kuchennej kratce lub podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie.
Ocena czytelników: 4.75 z 8 ocen

Wasze komentarze

  • Eva 9 lipca 2021 o 08:49
    Ocena:

    Bułeczki pięknie wyrosły i ładnie się upiekły 🙂 Polecam 🙂

  • Magda 13 lutego 2021 o 09:13
    Ocena:

    Wyszly pyszne! Dalam zamiast otrebow platki owsiane, nie zaburzylo to struktury bulek. Robilam tez na drozdzach swiezych (5g – rozpuscilam w wodzie z odrobina maki i chwile podroslo). Mysle, ze jesli komus wychodza za ciezkie i zbite, to byly po prostu za krotko wyrabiane. Ja zapisuje przepis i bede powtrzac, bo to cudowny sposob na cieplutkie bulki na weekendowe leniwe sniadanie 🙂

  • Aleksandra 21 maja 2020 o 08:33

    Wyszły pyszne! Puszyste i chrupiące, dodałam troszkę więcej wody bo ciasto wydawało mi się lekko za twarde, wyrabiałam mikserem planetarnym dłużej niż podano w przepisie i formując bułki zagniatałam ciasto do środka. Rano stały w temperaturze pokojowej ok godziny. Na koniec pieczenia włączyłam termoobieg żeby się ładnie przyrumieniły 🙂 Mniam!

  • Basia 24 kwietnia 2020 o 17:57

    Tosia odpowiada Jagodzie. Wlewać wodę stopniowo – to bardzo ważne. Jednak w przepisie jest napisane wlać wodę !!!!!!!!!!!!!

  • Basia 28 marca 2020 o 08:10

    Bułki upieczone po raz pierwszy i ostatni. Owszem są zjadliwe, ale zbite i ciężkie, wyglądają jak grahamki i jak pisałam wyżej na zdjęciu autorki przepisu na pewno bułki nie zawierają otrębów. Szkoda że nie można tutaj wstawić zdjęcia.

  • Basia 27 marca 2020 o 20:57

    Moje bułki siedzą w lodówce, ale jakoś nie wierzę że wyjdą miękkie i pulchne. Ciasto jest dość twarde, a te na zdjęciu autorki przepisu to raczej nie mają w sobie otrębów, bo moje z otrębami mają kolor dość ciemny. No ale czas pokarze, dam jeszcze znać jutro, pozdrawiam.

  • Maja 20 września 2019 o 17:12
    Ocena:

    Moje bułki urosły bardzo ładnie, robiłam na świeżych drożdżach, ale niestety wyszły bardzo zbite i ciężkie. Czy takie powinny być?

    • Tosia 24 września 2019 o 11:40

      Myślę, że po prostu zostały za słabo wyrobione, albo drożdże nie zaczęły pracować zanim ciasto zostało włożone do piekarnika i dlatego nie wyrosły.

  • Ewelina 11 czerwca 2019 o 20:07

    A czy można zostawić w lodówce na 7 godz? Czy musi być 10?

  • Iza 28 stycznia 2019 o 19:15

    Ludzie kochani!!! Toż to zbrodnia – jak mozna robić bułki na noc i piec rano, żeby musieć zjadać ciepłe pieczywo !!! …hehe choć sama dokładnie takie podjadam jak tylko przestygnie na tyle żeby skosztować nowego wypieku z tej stronki – i to niezależnie od pory dnia 🙂

  • Eliza 5 września 2017 o 10:01

    Dzień dobry,
    zrobiłam, zastępując połowę mąki 650 mąką 1850. Wyszły smaczne, konkretne bułeczki. Już ktoś wcześniej pytał, ja dołączam – jak długo pozwolić wyrastać uformowanym bułkom, jeśli chcemy pominąć wyrastanie w lodówce?

    • Tosia 5 września 2017 o 19:40

      Dzień dobry,
      Cieszę się, że wyszły, ale zmieniając mąki czasem trzeba zmienić też proporcje wody. Mąki o wyższym typie potrzebują więcej płynu 🙂
      Jeśli chodzi o wyrastanie ciasta, na blogu jest kilkaset przepisów na bułki, z tego tylko kilka w wersji nocnej. W większości przepisów ciasto wyrasta godzinę w misie i potem 30-40 już jak są uformowane.
      Pozdrawiam

  • Wiktoria 4 lipca 2017 o 21:06

    A z jakiej mąki bezglutenowej najlepiej zrobić? Gryczana ryżowa kukurydzianą? Czy jeszcze jakas inna i jak zmienić proporcje wtedy?

  • Gabriela 15 czerwca 2017 o 11:20

    Witaj
    Mam strasznie słaby piekarnik, a rano potrzebuje bułeczek raczej na szybko
    Czy piekarnik musi być koniecznie nagrzany do 220? (U mnie zajmuje to jakies 0,5/1h by się tak nagrzał 🙁 )

  • Andrzej 21 lutego 2017 o 17:24

    Tak jak w przypadku chleba, bułki wyszły dobre. Rodzona zadowolona. Chciałem się zapytać czy z tych składników można przygotować bułki bez trzymania w lodówce (jak przyjadą goście lodówka za mała) a z wyrastaniem bezpośrednio przed pieczeniem. Bowiem wszystkie przepisy bułek, które wyrastają przed pieczeniem mają jeden ze składników masło. Chyba że można w tamtych przepisach zrezygnować z masła.
    Dziękuję za przepisy i pozdrawiam.
    Andrzej F.

  • McPi 1 października 2016 o 17:19

    Witam
    Dwa pytania. Nie znajduje w tabeli przelicznika łyżeczki soli na gramy, posiadam łyżeczki od 2,5 ml do 6 ml, różnica % jest dość znacząca 😉
    Jaka temperatura powinna panować w lodówce ? Mogę ustawić od 2 do 8 stopni, znowu spora różnica chyba że nie ma to znaczenia dla jakości końcowego wypieku ?
    Pozdrawiam

    • Tosia 3 października 2016 o 08:45

      Dzień dobry,
      Tak naprawdę ilość soli to kwestia indywidualna i zależy od naszych upodobań smakowych. Ja używam soli w kuchni i uważam, że bez soli wypieki nie mają smaku, ale niektórym jej brak w ogóle nie przeszkadza.
      Na 450 g mąki dałabym 5-7 g soli, ale nie trzeba do sprawy podchodzić, aż tak szczegółowo, bo przy takich ilościach nie wpłynie to na rozwój ciasta.
      Co do temperatury w lodówce, nie ma to większego znaczenia, potem i tak doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej, ale ustawiłabym jakieś 5 stopni.

  • Kasia 21 maja 2016 o 00:54

    Witam czy mozna użyć maki typ 750? Jesli tak to czy w jakiś sposób modyfikować ilośc pozostałych składników? Pozdrawiam serdecznie

  • Monika 18 marca 2016 o 10:58
    Ocena:

    Dzień dobry:-)
    Bułeczki fantastyczne a z podprażonym słonecznikiem awansowały na pierwsze miejsce na śniadanie (przynajmniej do czasu wypróbowania kolejnego przepisu) 😉 pozdrawiam 🙂

  • Monika 17 marca 2016 o 20:15

    Witam, czy mogę zastąpić otręby pszenne płatkami owsianymi albo słonecznikiem i czy wtedy muszę zmienić proporcje pozostałych składników?

    • Tosia 17 marca 2016 o 20:52

      Dzień dobry,
      Tak, ale dałabym albo kilka łyżek płatków owsianych, albo słonecznika, wtedy proporcje bez większych zmian, ewentualnie odrobinę więcej wody, jeśli poczuje tak Pani przy wyrabianiu ciasta 🙂

      • Monika 17 marca 2016 o 21:40

        No to lecę uprażyć trochę słonecznika, jutro dam znać jak wyszło:)

  • Honorka 15 marca 2016 o 09:08

    Niestety moje bułeczki zupełnie nie wyszły 🙁 Nie urosły ani odrobiny i są twarde jak kamienie. Dało się zjeść tylko trzy zaraz po upieczeniu, póki były gorące. Teraz reszta jest do wyrzucenia 🙁

    • Tosia 15 marca 2016 o 10:53

      Przykro mi, ale innym bułeczki wychodziły, więc po drodze musiał zostać popełniony jakiś błąd. Ile dała Pani drożdży? Płyn dodawany do ciasta był letni?

      • Honorka 15 marca 2016 o 11:43

        No właśnie czasem zdarza mi się coś zmieniać, ale tym razem na prawdę trzymałam się przepisu. Jak wyjęłam bułeczki z lodówki to wyglądały dokładnie tak jak przed włożeniem, nic nie urosły. Później zostawiłam licząc, że podrosną, ale niestety 🙁 Drożdży dałam 1,5łyżeczki, woda była letnia… 🙁

  • Agnieszka 25 lutego 2016 o 17:44

    Totalnie się zakochałam i zaczytałam w Pani przepisach.
    No i mam kolejne pytanie… Tu gdzie teraz mieszkam są trzy rodzaje mąki pszennej chlebowej – durum, drobno mielona i grubo mielona. Niestety nie ma takich oznaczeń jak w Polsce… Stąd pytam o poradę doświadczonych 😉 Którą z tych trzech by Pani wybrała?

    • Tosia 25 lutego 2016 o 21:57

      Bardzo mi miło 🙂 Durum nadaje się idealnie do makaronów, grubo mielona to pewnie pełnoziarnista, w takim razie drobno mielona to będzie chlebowo-bułkowa, klasyczna pszenna.

  • Aniela 29 listopada 2015 o 21:31

    Dopiero będę próbować,więc nie wiem co mi wyjdzie?

  • TheUnlike 15 marca 2014 o 21:55

    A ja mam pytanko, jaka temperatura powinna być przy termoobiegu? Nie chciałabym ich spalić 🙂

    • Tosia 17 marca 2014 o 09:45

      Witam serdecznie,
      Radziłabym piec bułki bez termoobiegu, a jeśli mimo wszystko wybierze Pani tę opcję to proponuję zmniejszyć podaną temperaturę o 10-20 stopni.
      Pozdrawiam 🙂

  • marta 14 listopada 2013 o 21:21

    Robię zgodnie z instrukcją… Używam letniej wody (mam nawet termometr do pomiaru temperatury płynow-elektroniczny, bezdotykowy, dla dzieci-polecam 🙂 ), używam suchych drożdży, wyrabiam zgodnie z instrukcją… Może zapomniałam przesiać mąkę… Nie pamiętam bo robiłam kilka dni temu. Ale cóż, będę próbować w takim razie do skutku 🙂 Byloby to dla mnie bardzo wygodne bo rano zajmuje mało czasu a bułeczki byłyby świeżutkie.

  • Antosia 14 listopada 2013 o 20:15

    Czy można zrobić te bułeczki ze składników o podwójnej ilości- żeby było więcej wypieków? 🙂

    • Tosia 15 listopada 2013 o 20:27

      Witam serdecznie.
      Tak, można podwoić składniki 🙂
      Powodzenia!

      • Antosia 15 listopada 2013 o 23:02

        A czy ze swiezych drozdzy da sie to zrobic bez rozczynu, z sama woda?

        • Tosia 16 listopada 2013 o 08:03

          Ze świeżych trzeba zrobić rozczyn, proszę 10 g pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać ok. letniej 60 ml (odejmując ilość wody z przepisu). Po kilku minutach, rozpuszczeniu i wymieszaniu można rozczyn dodawać do ciasta.
          Pozdrawiam imienniczkę 🙂

  • marta 14 listopada 2013 o 19:23

    A mi nie wychodzą wcale. Jak to jest że rosną Wam w lodówce?
    Wstawilam je na noc do lodówki, ladnie wyrośnięte a rano były klapnięte i misialam je znowu nastawiać do wyrośnięcia…

    • Tosia 14 listopada 2013 o 19:40

      Jakich drożdży Pani używa? Czy dodaje Pani letni płyn do ciasta i jak długo jest ono wyrabiane?
      Jeśli ciasto jest odpowiednio przygotowane przed włożeniem do lodówki, to rano owszem bułki będą potrzebowały odrobiny czasu w temperaturze pokojowej, ale na pewno nie powinny być klapnięte.

  • Marta 13 sierpnia 2013 o 13:41

    Witam.
    Bułeczki jak zwykle wyszły pyszne. Fajnie jest zjeść na śniadanie świeże, pyszne bułeczki. Pozdrawiam

  • Natalka 9 maja 2013 o 11:04
    Ocena:

    Właśnie zjadłam śniadanie. Pyszne były te bułeczki. Z przepisu wyszło mi 6 całkiem sporych.

  • Buźka 21 kwietnia 2013 o 10:22
    Ocena:

    Witam:)
    Tosiu bułeczi rewelacja. Jest niedziela rano, a moja rodzinka się rozkoszuje przy bułeczkach:) pozdrawiam.

  • Edytka 10 kwietnia 2013 o 09:40

    Dziś upiekłam bułeczki. Są piękne. I niewiele przy nich pracy. Polecam ten przepis wszystkim zapracowanym i początkującym.
    Pozdrawiam

  • Aga 8 marca 2013 o 19:34

    Mam świeże drożdze czy mozna je dać do tych bułeczek?

    • Tosia 9 marca 2013 o 10:12

      Oczywiście, może Pani. Powinno z tego wyjść ok. 10 g świeżych drożdży. Należy je pokruszyć, zalać odrobiną wody, dodać łyżeczkę cukru i zostawić na kilka minut, a następnie połączyć z innymi składnikami.

  • Jagoda 26 lutego 2013 o 00:00
    Ocena:

    Buleczki sa przepyszne. Ja jeszcze dodaje do smaku mieszanke „ziola zamias soli” i sa gennialne

    Robie te bułeczki już któryś raz jednak zawsze to ciasto jest twarde do wyrobienia i nie jest takie calkiem jednolite. Chyba robie cos zke. Prosze o rade

    • Tosia 26 lutego 2013 o 10:04

      Witam.
      Przy takim proporcjach mąki i wody, ciasto nie powinno być twarde. Czy dodaje Pani wodę stopniowo i w tym czasie wyrabia ciasto? To bardzo ważne, bo dzięki temu składniki się ze sobą zgrabnie łączą. Przy jednorazowym wlaniu wody do mąki, mógłby być problem z połączeniem się składników. Ważne też, aby woda była letnia (lecz nie gorąca).

  • hirek 24 grudnia 2012 o 21:27
    Ocena:

    Mysle,że super przepis,okaże się rano

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej