Wolicie herbatę czy kawę? A może jedno nie wyklucza drugiego?
Ja kiedyś byłam prawdziwym „herbaciarzem„. Potrafiłam spędzać pół dnia w herbaciarni, wąchając co raz to nowe, zwykle owocowe mieszanki, które rozbudzały moje zmysły. Wracałam zwykle z małymi porcjami tych, które najbardziej przypadły mi do gustu i testowałam je całymi dniami.
Od pewnego czasu jednak moją herbacianą manię w stu procentach zastąpiła kawa. Piję ją co kilka godzin i gdy mam wybór- kawa czy herbata, zawsze wybiorę tę pierwszą.
Do czego zmierzam? Scones to takie bułeczki, którymi mieszkańcy Wysp Brytyjskich zajadają się podczas „five o’clock”, czyli tradycyjnej przerwy na herbatę. Jak sobie pewnie wyobrażacie, występują one w wersji słodkiej, często z dodatkiem wysokiej jakości konfitury.
Ja jednak postanowiłam oszukać klasykę i zrobić scones na słono. Może nie będą świetnie smakować jako dodatek do herbaty, ale jako imprezowa przekąska będą w sam raz. W szczególności w połączeniu twarogowo-szczypiorkowym, które jest jednym z moich faworytów.
Czy można je zrobić szybciej i np zamrozić?
Pozdrawiam
Nigdy ich nie mroziłam, ale sądzę że nie ma przeszkód.
Czy do ich wykonania można użyć zdrowszej mąki np razowej lub żytniej typu 2000 ?
Oczywiście można, lecz będą miały zupełnie inny smak i konsystencję. Zachęcam jednak do eksperymentów. Ilość wody podana w przepisie może się zmienić ze względu na inny rodzaj mąki. Proszę dodać tyle, aby uzyskać odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję.
Pozdrawiam
Lepsze niż te zwykłe „Brytyjskie Scones” chociaż dzieci wolą te z cukrem pudrem ale to zrozumiałe 🙂 Pozdrawiam
Właśnie jem:)
Pyszne:)
Moje trochę mniej gładkie ale były pyszne! Pozdrawiam.
http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/ciasteczka-twarogowo-roszponkowe.html
Super pomysł! Na pewno spróbuję!
a ja już od rana-najpierw rogaliczki, potem szarlotka, po szarlotce będzie Scones a chleb upiekłam wczoraj wieczorkiem 🙂