Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy pół łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do mąki dodajemy sól. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką). Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto na bułeczki. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.38 z 13 ocen

Wasze komentarze

  • Grabcio 16 stycznia 2021 o 22:45
    Ocena:

    Super przepi😊 Zmieniłem tylko jedną rzecz, dałem 300ml mleka, a nie 270ml. Przy 270ml ciasto jest twarde i nie chce się łączyć. Bułeczki pyszne!

  • Karina 21 stycznia 2020 o 22:35

    Super przepis. Smak bułek obłędny 😍

  • Karola 16 marca 2019 o 15:13

    Przepis jest świetny i chciałabym go wypróbować, ale niestety syn nie może mleka.. czy mogę dać wodę zamiast mleka?

  • Ula 21 kwietnia 2018 o 20:44
    Ocena:

    Super bułeczki. Następnym razem dodam tylko odrobinkę więcej mleka,bo ciasto wyszło mi troszkę za suche.

  • Krzyśka 7 grudnia 2017 o 18:57

    Bułeczki robiłam kilka razy. Wszystkim smakują.Ostatnio jednak spody wyszły pdpieczone i twarde,a wierzch blady. Co jest przyczyną?Dodam, że na dnie piekarnika stawiam keksówkę z wodą i zamiast masła daję 5 łyżek oleju. Temperatura około 200 stopni

    • Tosia 10 grudnia 2017 o 23:57

      Może źle ustawiła Pani piekarnik na grzałkę dolną? Zawsze pieczemy góra-dół, aby było równo 🙂

  • zjawatom 8 października 2017 o 23:18

    Bułeczki cudowne. Puszyste, pyszne i pachnące. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
    Anna

  • Majka 20 września 2017 o 21:50
    Ocena:

    Bardzo smaczne ? Chętnych do degustacji nie brakowało.

  • Grzegorz 1 lipca 2017 o 20:57

    Próbuję dziś pierwszy raz zobaczymy czy wyjdą

  • Malwina 22 kwietnia 2017 o 20:36

    Witam, skrzywiłam ten przepis na wszelkie możliwe sposoby: mąka do chleba '3 ziarna’, przeterminowane drdrożdże, przegotowane mleko (zrezygnowałam z budyniu) ochłodzene wodą. .. Użyłam tego co miałam pod ręką mam teraz bułeczki cud (bo cud że wyszły?)
    Serio są pyszne: 8 dużych sztuk z kardamonem który uwielbiam, może kiedyś je zrobię ściśle wg przepisu? ale póki co dziękuję za prosty przepis ma wiele mozliwości.

  • Sylwia 12 listopada 2016 o 23:06
    Ocena:

    Bułeczki pycha!!! 🙂 Zagoszczą w naszym domu na zawsze , to juz 2 Pani przepis 🙂 pozdrawiam i dziękuję!

  • Kataryna 11 marca 2016 o 21:05
    Ocena:

    Pyszniutkie bułki, zrobiłam je w wersji kakaowej, bo na blogu o dziwo nie ma chyba przepisu na bułki z kakao. Mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką, mniam.

  • Monika 11 kwietnia 2014 o 10:38
    Ocena:

    Pycha …. na pewno wrócę do waszej strony nie raz…. 🙂 bo są bardzo dobre przepisy 🙂

  • Marek 14 listopada 2013 o 16:14
    Ocena:

    Ja dla mnie rewelacja.. przypomniały mi się smaki z dzieciństwa gdy bułki nie były pompowane chemicznymi ulepszaczami.. a mleko pachniało krową 😉

    Jestem pewien, że zagoszczą w naszym domu i zapuszczą korzenie.. nie powiem, że nie lubię eksperymentalnych wypieków ale.. żytni chleb i pszenna bułka to podstawa (przynajmniej dla mnie) 🙂

  • Beczinda 4 listopada 2013 o 20:56
    Ocena:

    Za każdym razem mi wychodzą. Dziś dodałam do nich suszone pomidory ze słoiczka – smakują cudownie 🙂

  • Weronika 22 lipca 2013 o 07:56

    Wczoraj wieczorem piekłam bułeczki wg przepisu. Są re-we-la-cyj-ne!!! W niczym nie przypominają tych dmuchańców za sklepu. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  • Roman 21 lipca 2013 o 20:35

    Czy takie bułeczki , lub inne np. kajzerki można zrobic na zakwasie. Czy jest jakakolwiek szansa żeby wyrosły tak jak te z przepisu (na drożdżach). Dopiero zaczynam bawic sie w piekarza, stąd może głupie pytanie

  • patrycja 29 czerwca 2013 o 08:38

    Przepis jest super. Bułeczki piekę już drugi raz, dzisiaj dodałam do nich trochę mąki żytniej mam nadzieję, że wyjdą.

    • Tosia 29 czerwca 2013 o 09:21

      Może pojawić się problem z formowaniem bułeczek, ciasto z mąki żytniej robi się bardzo klejące. Jeśli jednak mąki żytniej będzie tylko trochę to powinno się udać.
      Zamiast mąki żytniej polecałabym jednak w przypadku bułek poeksperymentować bardziej z mąką razową, polecam np. bułeczki pszenno-razowe https://smakowitychleb.pl/buleczki-pszenne-razowe/

  • Iwka 15 czerwca 2013 o 20:08

    Proszę autorkę o radę jak z takiego twardego ciasta uformowac zgrabne bułeczki. Moje wyszły kostropulce. 😉 Są pyszne ale zgadzam się z opiniami, że w tym przepisie jest zbyt mało płynu.

    • Tosia 16 czerwca 2013 o 10:15

      Widocznie w trakcie pisania przepisu musiałam się pomylić, już poprawiłam przepis. Na przyszłość, gdyby Pani chciała jeszcze skorzystać z przepisu, proszę dodać po prostu więcej płynu o 50-70 g, najlepiej kontrolować konsystencję ciasta i słuchać własnej intuicji 🙂
      Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.

  • Marta 21 kwietnia 2013 o 14:44

    Witam
    Bułeczki bardzo dobre, ja dodałam trochę wiecej mleka i wyszły pyszne. Pozdrawiam

  • maryś 24 marca 2013 o 16:30
    Ocena:

    Bułeczki wyszły przepyszne ! Dodalam tylko 250ml mleka :- ) napewno będą często gościć na naszym stole 🙂

  • Zuza 10 marca 2013 o 01:02

    Zrobiłam, ale powtórki w tych proporcjach nie będzie… Gdyby były to moje pierwsze bułki w życiu to pewnie byłabym zachwycona, że w ogóle ma to kształt bułki, ale za długo piekę, żeby zachwycać się byle czym. Ktoś napisał, że za mało płynu w przepisie, ten ktoś miał i ma oczywiście rację, dałam od razu sporo więcej niż w przepisie, a i tak było za mało. Autorka zapewnia, że płynu wystarczająco, a ciasto jest elastyczne i lepkie, no ciekawe…., bo ja na zdjęciach autorki widzę, że ciasto jest baaaadzo suche, bułki nie formują się dobrze, są poszarpane i pozagniatane, z całą pewnością idealnie okrągłej bułki z tego ciasta się nie zrobi, autorce też się to nie udało.

    • Tosia 13 marca 2013 o 15:04

      Ma Pani prawo do swojej opinii, ale ja się z nią nie zgadzam. Ciasto nie wyszło suche, wręcz przeciwnie upieczone bułki były bardzo puszyste. Przy suchym cieście byłoby to raczej niemożliwe.
      Każdy dolewa w inny sposób płyn do ciasta, robiąc to powoli składniki powinny się odpowiednio połączyć. Jeśli jest taka potrzeba, można dolać więcej, ale nie więcej niż 20-30 ml.
      Ps. Chyba na tym polega urok domowych bułek, że nie muszą być idealnie okrągłe jak z fabryki.

  • Aga 8 marca 2013 o 19:31

    A da radę przechowac przez noc ciasto i upiec rano?

    • Tosia 9 marca 2013 o 10:11

      Niestety odpisuję już teraz, więc pewnie podjęła Pani decyzję sama, ale na przyszłość uważam, że można tak zrobić z tym przepisem. Tylko, że w lodówce powinny być już uformowane bułeczki.
      Pozdrawiam.

  • Kasia 6 marca 2013 o 02:29

    Dziękuje za podpowiedź! Dam znać czy wyszły dobre.

  • Kasia 5 marca 2013 o 14:44

    Mam w lodowce solone maslo, czy moge go uzyc a juz nie dodawac soli?

    • Tosia 5 marca 2013 o 15:39

      W takim wypadku proponuję użyć solonego masła i dodać do ciasta jedynie szczyptę soli. Pozdrawiam i powodzenia!

  • Justyna 30 stycznia 2013 o 16:05

    Udało się:):) Zrobiłam dzisiaj bułeczki i są pyszne. A w wagę na pewno zainwestujemy. Pozdrawiam:-)

  • Justyna 29 stycznia 2013 o 17:58

    Niestety. Bułki są białe i twarde. Piekłam je chyba 30min. Rozczyn wlałam cały od razu. Może musiałam stopniowo:) Czy masła naprawdę tylko 20g? A jak dobrze zmierzyć ile to jest 500g mąki? Nie mam niestety wagi kuchennej. Pozdrawiam:):)

    • Tosia 29 stycznia 2013 o 19:30

      500 g to pewnie mniej więcej 2 szklanki, albo po prostu pół opakowania kilogramowej mąki. Zachęcam do inwestycji w wagę kuchenną, swoją kupiłam za 30 złotych i nie rozstaję się z nią na krok.
      Bardzo przydatny gadżet, który bardzo ułatwia proces powstawania chleba.
      Pozdrawiam 🙂

  • Justyna 29 stycznia 2013 o 15:54

    Właśnie zrobiłam kuleczki, ale ciasto jest twarde. Poza tym jest dużo suchej mąki. Jeszcze raz dobrze je pogniotłam. Zobaczymy.

    • Tosia 29 stycznia 2013 o 16:01

      Rozumiem, to nie wróży dobrze szczerze mówiąc. Ciasto wręcz przeciwne, powinno być bardziej lepkie i wilgotne niż twarde i suche. Musiały się zaburzyć proporcje.
      Użyła Pani 15 g, czy 150g? Pytanie może się wydawać dziwne, ale to często popełniany błąd z pośpiechu, a wpływa potem na konsystencję ciasta. Wyraźnie tutaj brakuje też płynu.

  • Justyna 29 stycznia 2013 o 14:59

    Nie wiem czy mi wyrośnie. Może dałam za dużo mąki, bo ciasto nie za dobrze się połączyło i jest troszkę twarde. Na razie rośnie. Zobaczymy:):)

    • Tosia 29 stycznia 2013 o 15:14

      Ciasto powinno mieć formę elastycznej kuli. Jeśli jest twarde i się nie połączyło, oznacza to, że w cieście jest za mało płynu. Nie widzę go, więc może nie jest tak źle i jeszcze urośnie.
      Powodzenia 🙂

  • Justyna 23 stycznia 2013 o 19:50

    Ja spróbuję:) Nie ukrywam, że nigdy nie piekłam ani bułeczek, ani pieczywa. Jak zrobimy dam znać:):)

  • Monia 8 stycznia 2013 o 14:38

    Bułeczki pierwsza klasa. Moja cała rodzinka je uwielbia. POLECAM 🙂

  • Kasia 29 grudnia 2012 o 10:06

    O rany… już wiem! 🙂 dodałam 150 gr drożdży… 🙂 🙂 🙂 cudne! Dobra! Piekę jeszcze raz!

    • Tosia 29 grudnia 2012 o 10:28

      Takie miałam właśnie podejrzenia, że zaburzyły się proporcje, ale nie zdążyłam odpisać 🙂 Mam nadzieję, że teraz już wyjdą z tego świetne bułeczki.
      Pozdrawiam 🙂

  • Kasia 28 grudnia 2012 o 14:02

    Ojej… a mi coś chyba nie wyszło… nie wyrosły za dobrze… może za mało wyrabiałam ciasto? [robiłam to ręcznie, bo mikserem jakby nie chiały się połączyć składniki]. A teraz, po upieczeniu, strasznie pachną drożdżami… 🙁 coś zrobiłam nie tak?

  • grossy34 24 grudnia 2012 o 18:31

    jaki przelicznik na drozdze instant?

  • Aga 6 grudnia 2012 o 19:16
    Ocena:

    Bardzo smaczne bułki. Dzięki za przepis.

  • bartek 23 listopada 2012 o 17:52
    Ocena:

    Bułeczki wyszły pyszne, po prostu idealne. Przepis super.

  • Oliwia 29 października 2012 o 17:41
    Ocena:

    Pycha !! Wszystko się udało polecam…. !

  • Jacek 26 października 2012 o 16:19
    Ocena:

    Ja rozumiem, że sponsor i trzeba przepisy z prędkością światła dodawać, ale dobrze by było je chociaż 2x przeczytać. A może dać komuś zrobić z przepisu wypiek przed publikacją?

    Przy tych proporcjach – 500g mąki na 200g płynu ciasto nie wyjdzie dobre.

    • Tosia 26 października 2012 o 16:53

      Witam,
      Rozumiem co Pan ma na myśli i że wiele przepisów w Internecie jest niesprawdzona i byle jaka, ale w przypadku tych bułeczek tak nie było. To nie jest błąd, dodatkowym płynem jest tu jeszcze roztopione masło.
      Przy stopniowym dolewaniu płynu do mąki z rozczynem i przy cierpliwym wyrabianiu ciasta, składniki się bardzo dobrze ze sobą połączyły. Dodatkowo z ciasta przyjemnie się formowało bułki.
      Bułeczki po upieczeniu wyszły bardzo dobre i puszyste, nie zaszła w przepisie pomyłka.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej