Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z solą i drożdżami. Robimy wgłębienie i dodajemy musztardę oraz miód. Mieszamy delikatnie składniki. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto, po ok. 5 minutach ciasto będzie elastyczne i odpowiednio wyrobione.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta umieszczamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy go na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Po tym czasie chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy z blaszki na kuchenną kratkę i studzimy.
Ocena czytelników: 2.5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 9 grudnia 2019 o 15:55

    Dzień dobry, chciałam bardzo, bardzo podziękować za nieprzebrane pokłady fantastycznych przepisów, z których z wielką przyjemnością czerpię:-), a także dopytać się o sposób pieczenia tego chleba : czy ten pierwszy etap w temp.220° piec góra dół, czy w termoobiegu?
    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Magda

  • Janna 3 stycznia 2019 o 00:37

    Czy ostrość musztardy znika po upieczeniu?

    • Tosia 3 stycznia 2019 o 23:05

      Oczywiście, że tak, dokładnie tak samo jak smak musztardy wykorzystanej w każdej innej potrawie.

  • Daga 19 grudnia 2012 o 10:47

    Po wyrobieniu ciasta myślałam, że będzie to malutki bochenek chleba – jakoś kiepsko rósł, ale po 20 minutach w piecu chleb przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł mi piękny, duży, okrągły bochenek chleba, a co najważniejsze na prawdę pyszny. Bałam się trochę, że będzie za bardzo słodki z powodu miodu, ale nie jest.
    Jest to chleb, który na pewno zrobię jeszcze nie raz.

  • lulu 4 grudnia 2012 o 01:10

    witam! czy taki chlebek można upiec w automacie do pieczenia?

    • Tosia 4 grudnia 2012 o 10:29

      Witam serdecznie.
      Nie próbowałam piec tego chleba w automacie, ale myślę, że jest to możliwe. Proszę jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności przy umieszczaniu składników w automacie.
      Czyli: składniki mokre, sól, cukier, mąka, drożdże.
      Pozdrawiam.

  • sylaba 22 października 2012 o 13:37
    Ocena:

    Super chlebek, choć mam ten sam problem co u Katarzyny – zupełnie nie chce rosnąć… Wychodzi malutki (szczególnie jak na tę ilość mąki) i dość zbity. Dwa podejścia i dwa razy to samo. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pyszny! A jak pachnie 🙂

  • agnieszka 14 października 2012 o 20:04
    Ocena:

    MUSZE PRZETESTOWAC A DO WYRABIANIA CIASTA ZEBY FAJNIE ROSŁO POLECAM SUPER MISE TUPERWARE TĄ SZCZELNIE ZAMYKANĄ , SWIETNIE W NIEJ ROSCIE 4 RAZY STRZELI I GOTOWE .

  • Aleksandra 12 października 2012 o 23:25
    Ocena:

    U mnie chlebek właśnie sobie rośnie 🙂 zostawiam go na całą noc, dopiero jutro rano upiekę 🙂 dałam świeżych drożdży, zobaczymy co wyjdzie ^^ ale pachnie zabójczo, mimo, że jeszcze go nie piekę 🙂

  • Katarzyna 3 października 2012 o 19:52
    Ocena:

    Witam,
    strasznie się denerwowałam co mi z tego wyjdzie bo wcale nie chciał rosnąć. Na głowie stawałam: włączyłam piekarnik pod spodem, zawinęłam w ściereczkę, itp itd. Poza tym pierwszy raz w życiu piekłam chleb w żeliwnym garnku i dopiero w garnku wyskoczył do góry.
    Co prawda nie wiedziałam czy garnek przed nagrzewaniem w piecu smaruje się tłuszczem czy nie – więc lekko nasmrodziłam w kuchni ale… BYŁO WARTO! Połowa poszła na gorąco. Pierwsze wrażenie: za słodki… Zupełnie inaczej smakuje nawet po lekkim przestudzeniu. Wtedy nie wyczuwa się miodu i musztardy tylko „aksamit”… :)) Jeden z lepszych jakie jadłam. Polecam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej