Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
1. 200 ml wody wlewamy do miski. Dodajemy 2 g drożdży instant i mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Nie wyrabiamy.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Zaczyn włoskich bułeczek rosette soffiate szczelnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze około 27-28 stopni. Po pierwszej godzinie można wstawić ciasto do lodówki (wyrastanie w lodówce będzie trwało kolejne 6 godzin). Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat na 30 minut i postępujemy dalej wg przepisu.
Wyrabianie ciasta
25 min
Wyrabianie ciasta
3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
formowanie
45 min
formowanie
4. Ciasto na bułeczki rosette soffiate przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt. Rolujemy go, a następnie formujemy z ciasta kulę. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10-15 minut, by odpoczęły.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Podrośnięte bułeczki skrapiamy olejem rzepakowym i nacinamy foremką do rozcinania jabłek lub jeśli posiadamy, znacznikiem do bułeczek rossete. Odwracamy je nacięciem do dołu i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki odwracamy i przekładamy na rozgrzaną blachę. Pieczemy przez około 15 minut na rumiano, początkowo w temperaturze 250 stopni z parą, a po 5 minutach obniżamy temperaturę do 230 i dopiekamy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej