Przepis

Wyrabianie ciasta
45 min
Wyrabianie ciasta
1. W wodzie rozpuszczamy zakwas w szczycie aktywności. Dodajemy mąkę i krótko zagniatamy. Odstawiamy do wstępnego połączenia się składników na około 30 minut. Do wstępnie przygotowanego ciasta dodajemy sól i zagniatamy około 15 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Najlepiej posłużyć się robotem kuchennym ponieważ ciasto na tym etapie jest dosyć kleiste.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto fendu - francuski chleb z rozcięciem odstawiamy do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie składamy ciasto 2 lub 3 razy.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i delikatnie formujemy bochenek o owalnym kształcie. Za pomocą kuchennego wałka rozwałkowujemy ciasto na środku pozostawiając nierozwałkowane końce.
formowanie
5 min
formowanie
4. Nierozwałkowane brzegi ciasta na fendu francuski chleb z rozcięciem rolujemy do środka. Tak przygotowany bochenek przekładamy do koszyka do wyrastania złożeniem do dołu.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb Fendu pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni C przez 15-20 minut i kolejne 25-30 minut w temperaturze 210 stopni, do uzyskania rumianego koloru.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej