Szukasz czegoś prostego, a jednocześnie oryginalnego na śniadanie? Nie masz czasu biec po świeży chleb? Tosty francuskie to idealna propozycja dla Ciebie! Będzie pysznie, ale też praktycznie, bo z… czerstwego chleba!
Szukasz czegoś prostego, a jednocześnie oryginalnego na śniadanie? Nie masz czasu biec po świeży chleb? Tosty francuskie to idealna propozycja dla Ciebie! Będzie pysznie, ale też praktycznie, bo z… czerstwego chleba!
czerstwe pieczywo pszenne (kromka) 4 szt.
jajko 4 szt.
mleko 50 ml
chili w płatkach 1 łyżeczka
sól i pieprz 0
szynka dojrzewająca 80 g
pomidorki koktajlowe 150 g
mały pęczek bazylii 1 szt.
rukola 50 g
parmezan 20 g
oliwa 20 ml
tłuszcz do smażenia (dowolny) 20 g
20 min.
Czas całkowity
0 min.
Czas wyrastania
0 min.
Czas wypieku
1. Jajka rozmącamy z mlekiem. Doprawiamy płatkami chili i lekko solą.
2. Jajka rozmącamy z mlekiem. Doprawiamy płatkami chili i lekko solą.
3. Namoczone w jajku kromki chleba smażymy na tłuszczu na złoty kolor.
4. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Dodajemy poszarpaną bazylię. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Usmażone tosty układamy na talerzu. Na nich kładziemy po 2-3 plastry szynki i pomidorki z bazylią. Posypujemy rukolą i startym serem.
Wasze komentarze