Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Do miski wlewamy wodę. Dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z drożdżami. Do wody stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto powinno być grudkowate i bardzo lepkie.
pierwsze wyrastanie
600 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę z ciastem na Pane Stirato przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin lub do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto powinno być napowietrzone i pełne bąbli.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie oprószoną mąką stolnicę i nie zagniatając go formujemy do kształtu podłużnej bagietki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Dużą bagietkę Pane Stirato dzielimy na dwie części i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni z dużą blachą lub kamieniem do pizzy w środku.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bagietki przekładamy na rozgrzaną blachę jednocześnie rozciągając je na długość około 30 cm. Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu aż Pane Stirato się zarumienią.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej