Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże suszone. Dodajemy mąkę pszenną chlebową oraz sól i mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasta na chleb nie trzeba wyrabiać.
pierwsze wyrastanie
20 min
pierwsze wyrastanie
2. Bardzo płynne ciasto na chleb przekładamy do prostokątnej, natłuszczonej olejem miski. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
drugie wyrastanie
25 min
drugie wyrastanie
3. Po pierwszym wyrastaniu rozciągamy ciasto 10-12 razy zakładając na wierzch. Składamy ciasto przez 5 minut. Gdy przestanie się rozlewać, odwracamy złożeniem do dołu i odstawiamy pod przykryciem na kolejne wyrastanie na 20 minut.
składanie
85 min
składanie
4. Po drugim wyrastaniu mokrymi dłońmi podnosimy ciasto rozciągając je i składając ku dołowi. Czynność powtarzamy odwracając ciasto o 90 stopni do momentu, aż ponownie przestanie się rozlewać. Ponownie odstawiamy ciasto na 20 minut. Po upływie tego czasu czynność powtarzamy. W sumie powinniśmy powtórzyć cykl rozciągania ciasta trzykrotnie. W tym czasie powinno zmienić swoją konsystencję i stać się bardzo elastyczne i gładkie. Trzykrotnie złożone ciasto na pan de cristal odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut lub do momentu, aż będzie bardzo puszyste.
formowanie
25 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i wylewamy delikatnie na oprószony mąką blat. Delikatnie kroimy ciasto na 4 lub 2 części. Zwilżonymi dłońmi przenosimy delikatnie chlebki na pergamin uważając, by nie pozbawić ciasta puszystości. Podzielone bochenki odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut BEZ PRZYKRYCIA.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240-250 stopni C. Wyrośnięte pan de cristal pieczemy 20 minut w połowie czasu zmniejszając temperaturę do 230 stopni. Pan de cristal najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu lub żeliwnej blasze.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Piotr 13 września 2024 o 11:24
    Ocena:

    Facebook? Nie używam. Za stary jestem.

  • Piotr 13 września 2024 o 11:23
    Ocena:

    Chleb przepyszny pomimo, że użyłem mąki typ 550. Zmniejszyłem ilość wody do 250ml 😁
    P.s. jak wysłać zdjęcie?

  • Piotr 11 września 2024 o 18:33

    Nie miałem mąki chlebowej tylko typ 550.
    Dałem 250ml wody.
    Jakoś to wyszło.
    Nie wiem jak wkleić zdjęcie 😁

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej