Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną razową wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże suszone, sól oraz miód. Stopniowo dolewamy wodę.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Krótko wyrabiamy ciasto o lekko lepiącej się konsystencji. Ciasto na na prosty chleb razowy nie wymaga długiego zagniatania.
Wyrabianie ciasta
40 min
Wyrabianie ciasta
3. Ciasto na prosty chleb razowy przekładamy do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wyrównujemy wierzch. Oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
4. Wyrośnięte ciasto na prosty chleb razowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i pieczemy przez ok. 40 minut. Chleb kroimy po wystudzeniu.
Ocena czytelników: 3 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Mniam 17 czerwca 2025 o 12:50
    Ocena:

    Pycha

  • Leszek 17 lutego 2025 o 09:58
    Ocena:

    Przy tych proporcjach 550g mąki i 270 ml wody nie wychodzi ciasto które wyrośnie – – JEST ZA TWARDE .
    Wody musi być minimum 450ml lub nawet więcej żeby ciasto było luźne !!!

    • Małgosia 17 lutego 2025 o 10:26

      Dziękuję za sugestię. Sprawdzę, a póki co proszę dolać więcej jeśli zaistnieje taka potrzeba.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej