Korzenny chleb dyniowy
Korzenny chleb dyniowy to wypiek, który idealnie łączy dynię z głębią korzennych smaków. Dzięki dodatkowi puree z dyni, miodu i żurawiny chleb ma delikatną słodycz, ale to raczej słodki akcent niż zupełnie słodki wypiek. Możesz eksperymentować także z innymi suszonymi owocami jak suszone śliwki czy morele. Do przygotowania puree z dyni najlepiej nadają się odmiany dyni o słodkim miąższu. Na ich podstawie wybije się smak aromatycznego cynamonu.
Korzenny chleb dyniowy to doskonały wybór, kiedy szukamy czegoś, co zapewni nam poczucie ciepła i komfortu. To pieczywo świetnie komponuje się zarówno z konfiturą, jak i z serem czy pasztetem. Można je podawać z serami, różnego rodzaju pastami, a także jako towarzysz ciepłych zup.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem korzennego chleba dyniowego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby:
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie chrupiące bułeczki tygrysie z ciekawą skórką!
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Wasze komentarze