Uważam, że Wielkanoc bez chałki to straszna chała, dlatego u mnie na stole na pewno znajdzie się miejsce dla drożdżowego warkocza z kruszonką 🙂 A u Was?
Może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy na domowe chałki? Doskonałym wyborem będzie na przykład bananowa chałka z gorzką czekoladą. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Jeśli natomiast nie możecie spożywać glutenu, to mam przepis na chałkę bezglutenową przygotowaną na bazie uniwersalnej mąki bezglutenowej. Polecam!
Na serio byłoby przyjemniej gdyby było napisane ile czego trzeba dodać a nie skrolowac co chwilę żeby zobaczyć jaka była gramatura składników żeby odjac z tego to co potrzebujemy na kruszonkę 🙈 bez sensu! Kto pisze w taki sposób przepisy?
Z podanych składników odkładamy na kruszonkę 50 g mąki, 30 g drobnego cukru i 30 g masła – cała reszta do chałki.
Dziękuję za uwagi. Wezmę je pod uwagę przy najbliższej okazji.
Pozdrawiam 🙂
Chałka wyszła smaczna ale przepis proszę trochę poprawić, bo
1) nie wiadomo ile tego masła dać do ciasta,
2) które składniki wchodzą w skład kruszonki.
Ja pomyślałam, że trzeba całe masło dać po czym zorientowałam się, że nie mam masła na kruszonkę. Ale udało mi się opanować sytuację i wszystko skończyło się dobrze.