Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy, starty na drobnej tarce imbir oraz miód. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku tworząc zgrabną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożona pergaminem. Po dwóch stronach zabezpieczamy zrolowanymi ściereczkami, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
4. Bagietkę pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ok. 18 minutach powinna być upieczona i rumiana.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej