Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i wlewamy stopniowo mleko. Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć plastyczne i klejące się do rąk. Warto zmoczyć dłonie wodą.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zmoczoną wodą dłonią lub łyżką. Posypujemy makiem i przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
37 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 210 stopni. Chleb dopiekamy 27 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.43 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • patrycja 22 marca 2024 o 13:59
    Ocena:

    wyszedł naprawdę super! bałam się, że te niespełna 40 min pieczenia to będzie za krótko, ale jednak nie. chleb jest idealny – nie za mokry, nie za suchy i nie jest kwaśny. polecam!

  • Aga 11 maja 2022 o 22:01
    Ocena:

    Prosty i pyszny. Od miesiąca nie kupuje 🍞, tylko mąkę. Nie wiem jak wcześniej mogłam jeść sklepowy. Dzięki

    • Małgosia 12 maja 2022 o 07:40

      Pieczenie chleba wciąga, chociaż rzeczywiście nie wiem, czy dużego wpływu na to nie ma ten smak – niepowtarzalny i wyjątkowy. Domowy chleb nie może równać się z żadnym innym.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do korzystania z pozostałych przepisów <3

  • Ola 28 kwietnia 2021 o 17:32

    Jaka wielkość keksówki do tego chlebka ? 🙂

  • Ewelina 25 października 2020 o 15:17

    witam czy nie jest tu podana zbyt mała ilość mleka w tym przepisie, pierwszy robiłam zgodnie z przepisem i się nie chciał kleić do drugiego dałam więcej mleka i było ok, mąka oczywiście typ 720

    • Tosia 20 listopada 2020 o 13:01

      Nie jest tu za mało mleka, więc po drodze musiały się gdzieś zaburzyć proporcje, bo przepis był sprawdzany w kuchni wiele razy.
      Dobrze, że udało się uratować 🙂
      Życzę smacznych wypieków!

    • Krzysztof 2 marca 2021 o 15:14

      Za mało mleka,u mnie 450g żytniej 720,około 400ml mleka i pięknie wyrósł w 3 godziny.Druga sprawa,1,5 łyżeczki soli(15 g)to stanowczo za dużo,u mnie 10 g soli,i tak była wyczuwalna.

    • Michał 31 lipca 2022 o 13:37

      Też uważam, że za mało mleka jest podane w przepisie. Musiałem dodać więcej 50ml więcej, bo nie dało się wyrobić ciasta.

      • Małgosia 1 sierpnia 2022 o 07:23

        Mąki chłoną różnie, nawet te takiego samego typu lub Pana zakwas był bardzo gęsty. 50ml mieści się raczej w granicy tego błędu. Przepis wygląda ok, ale postaram się to sprawdzić ponownie w najbliższym czasie 🙂

  • Ewelina 20 maja 2020 o 21:44

    Chlebek jest rewelacyjny, czy to w wersji z makiem, czy z czarnuszką. Pięknie rośnie i nawet dzieci się o niego upominają, a zwłaszcza o piętki 😀 dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam!

  • Zuza 6 maja 2020 o 12:11

    Witam, czy jak chce upiec ten chleb w keksowce to odrazu przekladam go to formy i pomijam skladanie ciasta ?

  • Lidia 3 kwietnia 2020 o 10:43

    Witam, czy 37 minut pieczenia to nie za mało?Przeważnie w przepisach spotyka się czas pieczenia ok godziny lub też więcej, zależy od temperatury i wielkości formy. Ale nawet standardowa forma i chleb z 500g-700g masy chlebowej powinien piec się godzinę.
    Mam jeszcze pytanie, jak mogę dobrze przechować chleb. Po upieczeniu i ostudzeniu zawijam go w lniana ściereczkę i wkładam do chlebaka, ale niestety on jest metalowy o to chyba nie jest dobry pomysł, prawda? Może lepiej ten chlebek włożyć w jakiś foliowy worek, torebkę?
    Proszę o podpowiedź, pozdrawiam Lidia

    • Alicja 25 czerwca 2020 o 15:06

      Też mam takie wątpliwości. Właśnie nagrzewam piekarnik i dopiero teraz zauważyłam ten krótki czas.

      • Tosia 29 września 2020 o 18:53

        Nie jest to prawdą, chleb na bazie mąki ok. 500-600 g piecze się mniej więcej 35-40 minut w dobrze nagrzanym piecu. Godzinę piecze się chleby żytnie, cięższe w długich keksówkach z podwójnych proporcji. Proszę sprawdzić po wskazanym czasie patyczkiem chleb, bo potem będzie spieczony i za suchy 🙂

  • Aneta 5 lutego 2020 o 04:34
    Ocena:

    dziękuje za przepis wyrasta cudnie smakuje też cudnie 🙂

  • Iwona 25 stycznia 2020 o 21:12

    Witam. Chlebek jest pyszny !

  • Zuza 19 grudnia 2019 o 11:05

    Dzisiaj spróbuję jeszcze raz. Tym razem z innego przepisu „Prosty chleb na zakwasie” Może się uda 😉 Właśnie wyrasta. Czy można zostawić chleb w piekarniku w czasie nagrzewania do określonej temperatury pieczenia?Czy jednak musi chleb być wystawiony do piekarnika dopiero po nagrzaniu?

  • Zuza 15 grudnia 2019 o 14:39

    Witam,
    Upiekłam chleb według przepisu. Nie wyrósł zbytnio po 2,5h podczas pieczenia też tylko trochę. Jest dość zbity. W smaku kwaskowaty ale bardzo się klei do zębów. Czy to normalne? Piekłam po raz pierwszy na świeżym zakwasie.

    • Tosia 16 grudnia 2019 o 16:44

      A czy zakwas był dokarmiany przed przygotowywaniem ciasta? Musi być aktywny i bąbelkować.
      Być może też potrzebował więcej czasu by wyrosnąć, z młodym zakwasem tak bywa.
      Jak się klei to znaczy, że prawdopodobnie jest niedopieczony, jak zbity to za mało wody. Chyba coś poszło nie tak, stawiam na zakwas, że to dla niego za wcześnie 🙂

  • Danuta 22 listopada 2019 o 20:44

    Chlebek zrobiłam wg przepisu i już jest w foremce od czterech godzin i nic jeszcze nie urósł nie wiem ile jeszcze czasu powinien rosnąć?

    • Tosia 26 listopada 2019 o 19:28

      Czy zakwas był aktywny i dokarmiony przed przygotowywaniem ciasta? Bo jeśli ciasto przez 4 h nic nie rośnie to raczej wina zakwasu.

  • Maka 18 października 2019 o 09:10

    piekę chleb od 15 lat ze zmiennym powodzeniem, 3 lata temu robiła mi się dziura między skórką z miąższem, po miesiącu eksperymentów doszłam do tego, że piekę chleb nocny, czyli rano karmię zakwas: czubata łyżka na 200 g mąki żytniej 2000 i 200 g wody, wieczorem dodaję 100 g samopszy i 200 g żytniej 720, łyżeczkę drożdży instant , łyżeczkę soli, kminek, czasami ziarno babki płesznik, 300 g wody (starannie ważę) wkładam na noc do lodówki, a rano piekę. Rośnięcie w niskiej temperaturze jest stabilniejsze. Od 2 tygodni wychodzi w środku popękany i w związku z tym kruszy się. Nic nie zmieniałam, jaka może być przyczyna? Zaczęłam dodawać drożdże, bo lepiej wyrastał i większość przepisów je zawiera, choć wolałabym sam zakwas. Podaje Pani przepisy na samą mąkę żytnią i bez drożdży, co mi się bardzo podoba.

    • Tosia 23 października 2019 o 14:55

      Hmm, jeśli chleb się kruszy to znaczy, że ma za mało wody. Być może grzejniki włączone jesienią sprawiają, że w mieszkaniu jest za sucho i do ciasta potrzeba więcej wody. Wiem, że to brzmi jak szaleństwo, ale wszystko ma wpływ na rosnące ciasto.
      Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂

  • Jolanta 24 kwietnia 2019 o 23:55

    Witam. Czy zamiast zwyklego mleka mozna dodac mleko kokosowe?

    • Tosia 25 kwietnia 2019 o 09:21

      Można, smak może być specyficzny. Jakoś mleko kokosowe nie do końca mi się łączy z mąką żytnią, ale można tak zrobić. Proporcje bez zmian 🙂

      • Jolanta 26 kwietnia 2019 o 00:22

        Dziekuje. Sprobuje zrobic, bo sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. 🙂

  • Ania 14 kwietnia 2019 o 22:17
    Ocena:

    Nie przypadl mi ten chleb do gustu.. Malo co sie podniosl p 6h wyrastania. Podczas pieczenia wcale tez nie podrosl… Bardxo zbity i nie ciekawy w smaku. Dodalam przy wyrabianiu 50ml wiecej mleka bo maka byla zbita gruda ledwo sie laczyla z mlekiem i zakwasem.

    • Tosia 15 kwietnia 2019 o 13:41

      A na pewno wszystko się działo według przepisu? Czasem inny typ mąki zmienia proporcje i wtedy trzeba dać więcej płynu, bo suche ciasto zbytnio nie rośnie.

  • Bartek 13 marca 2019 o 13:44

    Witam,

    Jaka technikę pieczenia obrać jeśli mam piekarnik gazowy starego typu bez termoobiegu?

  • Magda 13 marca 2019 o 10:59

    A czy ten chlebek można upiec na mące pszennej 650?

  • Barbara 30 stycznia 2019 o 13:38

    Witam czy wyjdzie chlebek z mąką żytnia typ 2000?

  • Barbara 14 stycznia 2019 o 17:00
    Ocena:

    Chlebek upiekłam po raz pierwszy. Dodałam trochę czarnuszki. Piekłam trochę dłużej niż w przepisie, aż do głuchego odgłosu, kiedy się puka w spód chleba.
    Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Napewno będę go piekła jeszcze wiele razy.

  • Majka 12 stycznia 2019 o 13:41
    Ocena:

    Piekłam już wiele razy, chlebek jest rewelacyjny.

  • Aga 4 stycznia 2019 o 20:49
    Ocena:

    Bardzo smaczny,lekko kwaskowy,czyli ma to co lubię w żytnich chlebach.Musze tylko dopracowac do swojego piekarnika czas i temp.pieczenia,bo skorka mu sie zbytnio przypiekla.

  • Gosia 23 listopada 2018 o 10:24

    bardzo dobry chlebek, długo zachowuje świeżość i wilgoć. Jest trochę bardziej zwarty ale to w niczym nie przeszkadza. Zdjęcie w pełni odzwierciedla jego wygląd po upieczeniu. polecam

  • Daria 21 listopada 2018 o 13:36

    Czy można zamiast mleka użyć serwatki?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej