Trwa sezon na szparagi, truskawki i inne cuda, ale nie zapominajmy, że w warzywniakach uśmiechają się też do nas młode ziemniaki. Wiadomo, że smakują znakomicie po prostu z koperkiem, ale proponuję je też przemycić do ciasta na bagietkę. Starte ta tarce ziemniaki w połączeniu z octem balsamicznym przyspieszają fermentację ciasta i sprawiają, że miąższ wychodzi przepięknie elastyczny.
Dodatkowo proponuję naciąć wyrośniętą bagietkę z wierzchu ostrym nożem. A „kieszonkę” wypełnić farszem czosnkowo-lubczykowym. Można oczywiście poeksperymentować też z innymi ziołami i dodać tu np. koperek, czy natkę pietruszki.
Czy bagietkę przed pieczeniem wkładamy jeszcze do jakiejś formy czy po prostu na blachę? 🙂
Nie, formujemy ją samodzielnie, a w trakcie wyrastania robimy wałeczki ze ściereczek by nie rozrosła się na boki 🙂
Pominęłam ocet balsamiczny. W przepisie niejasne jest jego użycie. Szczerze napiszę, że chlebek jest rewelacyjny. Ma wspaniały smak i zapach ?
Ocet dodajemy z innymi składnikami na samym początku.
Cieszę się, że bagietka się udała 🙂
a ten ocet do ciasta dajemy na początku?
Tak, razem z ziemniakami.