Mam słabość do drożdżowych wypieków ze szpinakiem. Wszelkiego rodzaju odrywanych chlebków i zawijańców. Czasem farsz wzbogacam np. o kozi ser i żurawinę, innym razem o ziołową pastę z fasoli jak dzisiaj.
Ciasto podzieliłam na paseczki, posmarowałam pastą i ozdobiłam szpiankowym farszem, a potem poskręcałam jak warkocze. Wyszły z tego zielonkawe paluchy, które nie tylko będą świetną imprezową lub piknikową przekąską, ale także ciekawym dodatkiem np. do kremowej zupy.
Kto upiecze paluchy ze szpinakiem i pastą z fasoli?
Inne przepisy na domowe wypieki z warzywami
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Witam. Czy mąkę pszenną mogę zastąpić pszenną pełnoziarnistą?
Czy zmienią się wtedy proporcje drożdży np. ?
Pozdrawiam serdecznie.
Można, ale paluchy będą bardziej zbite i trzeba będzie zwiększyć ilość wody 🙂 drożdże bez zmian