Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu zabrać się za formowanie.

formowanie
17 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, smarujemy ręce oliwą i formujemy 8 kulek. Zostawiamy je pod przykryciem na 15 minut.

przygotowywanie wierzchu
4 min
przygotowywanie wierzchu

4. Każdą kulę delikatnie rozciągamy na okrągłą mini pizzę.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Pizze dekorujemy sosem, ulubionymi dodatkami i posypujemy serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół przez 8-10 minut, aż będą rumiane, a ser się roztopi. Serwujemy na ciepło.

Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Henryka 17 listopada 2024 o 09:58

    Czy można zrobić dzień wcześniej a następnego tylko upiec /

    • Małgosia 18 listopada 2024 o 15:08

      Można zmniejszyć ilość drożdży o połowę i na drugie wyrastanie wstawić szczelnie przykryte do lodówki.

  • Wiktoria jest uwuśna 25 marca 2024 o 12:14
    Ocena:

    kocham pizze z ziołami (albo same zioła) za mało ziół

  • Ciotka Cookie 18 maja 2020 o 12:01

    Czy takie ciasto można mrozić?

  • Kasia 24 lutego 2019 o 10:30

    Przepyszne ciasto, w krótkim czasie😊 przepis wchodzi na stałe do domowego menu.

  • kamil 22 lutego 2019 o 15:45
    Ocena:

    piekarz-nawet amator czy ten domowy to potrafi piec wszystko…nie samym chlebem człowiek żyje…brawo!!!

  • Natalia 4 października 2017 o 12:42

    Rozumiem, że do wypieku ciasta potrzebna jest mąka typ 650, ale jeśli użyję typu 500 to będzie bardzo źle? Nie mam na razie możliwości zakupienia innej, podejrzewam że ciasto może wyjść nieco inne, lecz czy dalej będzie zjadliwe ?

  • Ewa 26 marca 2017 o 18:58

    Ciasto idealne. Dobrze się formowane, bardzo elastyczne. W smaku pyszne. Pozdrawiam.

  • Majka 1 stycznia 2017 o 11:57
    Ocena:

    Super alternatywa dużej pizzy 🙂 Dobre ciasto 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej