Przepis

przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
1. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, podgrzewamy ok. 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, ocet balsamiczny i śmietanę. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy 150 g wcześniej przygotowanego szpinaku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na dwie kule.
formowanie
2 min
formowanie
5. Pierwszą kulę ciasta wałkujemy w owalny kształt (na papierze do pieczenia), grubość ok. 0,5 cm.
formowanie
2 min
formowanie
6. Przy pomocy nożyczek lub noża wycinamy kształt choinki.
formowanie
2 min
formowanie
7. Ciasto smarujemy szpinakowym farszem.
formowanie
2 min
formowanie
8. Drugą kulę ciasta również cienko wałkujemy, wycinamy kształt choinki i przykrywamy nią farsz.
formowanie
3 min
formowanie
9. Nożyczkami lub nożem nacinamy symetrycznie paseczki i wywijamy je delikatnie, aby pokazać farsz.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
10. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na jeszcze 30 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
11. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 24 grudnia 2016 o 21:24

    Wszystkiego dobrego na Święta i Nowy Rok. Smakowity chleb jest fantastyczną stroną. Upiekłam rano choinkę . Była ozdobą stołu.

  • Malgorzata 20 grudnia 2016 o 21:05

    Ta zielona choinka jest niezwykle ciekawa i w zasadzie prosta do zrobienia. Świetny pomysł to jej kształt . I wygląda super. Dziękuję, zrobie w okresie świątecznym. Dzieciaki bronią się przed słodkim, będą więc mieć zdrowiej.

    • Aluzja 23 grudnia 2020 o 20:24

      Choinka od lat jest hitem stołu. Ładna i smaczna. Osobiście zamiast kremówki lub śmietany dodaje do szpinaku ser feta (dobrze rozdrobniony by nie było „gruzełkow”. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej