Czosnkowe supełki
Czosnkowe pieczywo ma w sobie coś magicznego. Uwielbiam przemycić poszatkowany czosnek do ciasta chlebowego, ale można także przygotować olej lub masło czosnkowe i posmarować z wierzchu przyszły wypiek. Obie te metody wykorzystałam szykując drożdżowe supełki.
Podrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na części, delikatnie je wałkujemy dłonią tworząc małe wałeczki i zawijamy w dowolne supełki. Moim zdaniem supełki wyglądają apetycznie, a do tego cudownie pachną 🙂
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i doświadczenia radości, jaką daje domowe pieczenie. Inny rodzaj smakowego pieczywa, jaki polecam to pomidorowe pieczywo chrupkie albo perski chleb barbari. A inne wypieki o ciekawym kształcie to dyniowe bułeczki.
Podzielcie się opinią
Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii o czosnkowych supełkach… Zapraszam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, pomysłami i oczywiście wszelkimi pytaniami w komentarzach poniżej.
Pyszne i proste, te ciasto jest trochę klejące ale nie było większych problemów. Tylko nie zarumieniły się jak na obrazku :/ ale i tak mogę polecić
Dzień dobry, proszę mi podpowiedzieć, dlaczego ciasto mi się cały czas klei?? Odmierzyłam wszystkie składniki bardzo dokładnie. Najpierw wyrabiałam je mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach było bardzo klejące wiec dostałam troszkę mąki i wyrabiałam dalej ręką kolejne 10 minut. Ciasto nadal jest bardzo klejące. Niby elastyczne, ale nie ma mowy żeby je uformować w kule. Zostawiłam do wyrośnięcia, ale nie wiem jak z tego ciasta uformuje bułki. Piekłam z Pani przepisów chleb z cebulą oraz małpi chleb i obydwa wyszły super. Wyrabiałam 6 minut mikserem. Natomiast przepisy na bułki zawsze u mnie kuleją, ciasto mi się nie chce wyrobić. Ma Pani jakiś pomysł dlaczego tak jest?? Pozdrawiam
Przy tych proporcjach ciasto nie powinno się kleić, tym bardziej, że ma sporo tłuszczy w składzie. Proszę sprawdzić proporcje – być może wkradł się jakiś błąd?
Wg mnie zdecydowanie za krótki czas pieczenia w przepisie
Pozdrawiam
Witam, chciałabym sie dowiedzieć czy używacie jakiś konkretnych drożdży ??
Nie, marka zależnie od tego jakie są dostępne w sklepie 🙂
Wyszły obłędne. Szkoda że nie można zdjęcia wrzucić. <3
Super! Można fotę wrzucić na Facebooku 🙂
Wyszły przepysznie ?
Super
No , przykro mi bardzo, ale coś mi nie wyszło. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Tylko pieczenie w podanym czasie, nie zarumieniło bułeczek. Zwiększyłam czas pieczenia do wspomnianego zrumienienia. Tylko , że były bardzo spieczone. Smaczne, ale spieczone. Zrobiłam też paluchy ze szpinakiem. Piekłam tyle czasu, ile podano w przepisie. Były blade jak nie wiem co. No, i kształty wyszły różne, różniste, ha, ha. Ale smaczne, a jeszcze z barszczykiem czerwonym – wspaniałe-.. Muszę popracować nad techniką zwijania paluchów. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję , za takie mało problematyczne przepisy, składniki podane w taki sposób, że nawet ja zrozumiałam ha,ha. Będę dalej się doskonalić. Wszystkiego dobrego.
Dzień dobry,
wydaje mi się, że ma Pani po prostu problem z piekarnikiem, może wkłada Pani do jeszcze nie nagrzanego piekarnika, albo grzałka jest popsuta i nie dopieka. Innym przepisy wychodzą i nikt nie ma problemu z tym, że coś się nie dopiecze i wychodzi blade, więc to raczej u Pani coś się dzieje 🙂
Pozdrawiam i powodzenia!
Wyszły przepyszne
super przepisy
Bardzo nam miło! Mamy nadzieję, że strona będzie źródłem inspiracji do pieczenia 🙂