Przepis

przygotowywanie składników
6 min
przygotowywanie składników
1. Mleko kokosowe podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, wiórki (20 g), drożdże. Wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy. Wlewamy letnie mleko kokosowe i wyrabiamy 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione, elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kul.
formowanie
2 min
formowanie
4. Z kul formujemy wałeczki, które zaokrąglamy na końcu. Łączymy ich końce ze sobą. Zaplatamy warkocz biorąc zewnętrzne pasma na przemian do środka.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
pieczenie
2 min
pieczenie
6. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka i posypujemy pozostałymi wiórkami.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Chałkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż będzie rumiana.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 23 listopada 2016 o 13:04
    Ocena:

    Chałka jest boska!Świetnie smakuje tylko z masłem,ale próbowałam też z dżemem pomarańczowym-pycha,delikatna goryczka z dżemu świetnie się komponuje z kokosem.A w wersji na bogato-z kokosowym smarowidłem.To już dla wielbicieli kokosowa absolutnie siódme niebo 🙂

  • Kataryna 30 października 2016 o 17:30

    Moje chałki też bywają takie spękane z wierzchu, wiesz może, Tosiu, jaka jest tego przyczyna? Bo w innych przepisach widzę, że nie są spękane…

    • Tosia 31 października 2016 o 12:26

      Ja nie widzę w tym problemu 🙂 Ale jak z wierzchu pękają to zazwyczaj kwestia zbyt ciasnego warkocza, po prostu w trakcie wyrastania/pieczenia za bardzo się rozrasta na boki i delikatnie pęka. Proponuję zatem luźniej zaplatać, albo dać 2 g suszonych drożdży instant mniej, aby tak mocno nie wyrastała.

  • Aleksandra 25 października 2016 o 14:56

    Cukier kokosowy? Można go gdzieś kupić? Albo może czymś zastąpić?

  • Majka 24 października 2016 o 20:41
    Ocena:

    Świetna ta chałka 🙂 Smaczna i ładniutka 🙂

  • Justyna 23 października 2016 o 11:41

    Witaj, ile oleju kokosowego bo nie podałaś ?

  • Anna 23 października 2016 o 10:14

    Brak w przepisie oleju kokosowego 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej