Przepis

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

1. Składniki umieszczamy w formie automatu według odpowiedniej kolejności: woda, oliwa, sól, mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, drożdże. Włączamy program \"chleb pełnoziarnisty\", wybieramy wagę chleba 700 g i nastawiamy średni tryb zarumienienia skórki.

mieszanie składników
60 min
mieszanie składników

2. Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk sygnalizujący, że można dodać ostatnie składniki, dodajemy otręby owsiane. Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb pełnoziarnisty jest upieczony.

studzenie
80 min
studzenie

3. Wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy z niego chleb pełnoziarnisty. Studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Nikodem 14 czerwca 2024 o 20:03
    Ocena:

    Niestety robię już go chyba trzeci raz i do tej pory ani razu się nie udał. Daje identyczne proporcje co w przepisie oprócz ostatnie składnika. Ktoś może doradzić co jest nie tak?

    • Małgosia 14 czerwca 2024 o 22:43

      A co się nie udaje? Brak otrębów mocno zmienia konsystencję ciasta, ale być może problem leży po stronie użytkowania urządzenia?

  • KRZYSZTOF 24 maja 2024 o 15:18

    TO NIE JEST CHLEB PEŁNOZIARNISTY – TO JEST CHLEB MIESZANY!

    • Małgosia 25 maja 2024 o 12:59

      Chleb z takim udziałem procentowym mąki z pełnego przemiału można już nazwać chlebem pełnoziarnistym, ale dziękujemy za uwagę.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Ewelina 25 lutego 2024 o 20:52
    Ocena:

    Mój pierwszy chleb pełnoziarnisty z maszyny. Jest pyszny i sycacy. Tylko też niestety środek się zapadł. Ale to nie odbiera mu smaku

    • Małgosia 25 lutego 2024 o 23:01

      Następnym razem można spróbować zmniejszyć ilość drożdży i pod żadnym pozorem nie otwierać pokrywy od zakończenia wyrabiania.

  • Ania 22 października 2022 o 14:23

    Czy można zastąpić mąkę orkiszową z przepisu mąką pszenna pełnoziarnistą? To mój pierwszy chleb z maszyny i nie mieszkam w Polsce, więc nie mam gdzie kupić mąki orkiszowej, a chciałabym upiec chleb pełnoziarnisty…

  • Krzysztof 24 stycznia 2022 o 18:52
    Ocena:

    Witam. Ta pszenica na zdjęciu w miseczce to jęczmień… 🙂

  • Irena 18 października 2021 o 22:21

    Powinnam jeśc tylko chleb na zakwasie a tu mowa o tym że w maszynie sie nie udaje a może dodam zakwas i wyłącze maszyne na goodzinke zeby ciasto wyrosło.Jakiej maki uzyc do chleba na zakwasie prosze o podanie określenia np 650 czy inna dopiero sie uczę.

    • Małgosia 19 października 2021 o 09:01

      Mamy wiele przepisów na chleby na zakwasach. Jeśli zaczyna Pani dopiero przygodę z pieczeniem chleba, sugerowałabym raczej poszukać przepisu, którego nie trzeba aż tak bardzo modyfikować. Tu trzeba by zmienić niemal wszystko 🙂
      Chleb na zakwasie można upiec w automacie, ale należy zatrzymać bieg programu na czas wyrastania, bo trwa znacznie dłużej niż w chlebach na klasycznych drożdżach.
      Zapraszam do galerii naszych przepisów na bazie różnych zakwasów.

  • IRENEUSZ 17 sierpnia 2021 o 11:50

    witam
    1,5 łyżeczki suszonych drożdży to ile gram?
    Pozd

  • SabKo 14 września 2020 o 10:38

    Jest mój ulubiony przepis na chleb z automatu – piekę go co najmniej raz w tygodniu:-) najczęściej otręby owsiane zastępuję żytnimi lub pszennymi, zmniejszam ilość do ok.30g i dorzucam 20g ziaren słonecznika:-)

  • Aska 21 września 2019 o 15:01

    Dzień dobry, zrobiłam chlebek z podwójnej porcji. Ustawiłam wielkość na 1500. Niestety chlebek wyszedł zapadnięty (już w trakcie wyrabiania widziałam że ciasto nie ma ładnego kształtu i że przykleja się do brzegów) . Zastanawiam się co mogło być przyczyną. Mąki użyłam przennej pełnoziarnistej typ 1850. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki. Robiłam z Pani przepisów prosty chleb z automatu z podwójnej porcji to wyszedł ok.

    • Tosia 24 września 2019 o 11:57

      W przepisie jest mąka pszenna i pełnoziarnista, zatem jeśli użyła Pani mąki graham to już się zrobiły inne proporcje.
      Chleby się zapadają jak damy za dużo wody lub drożdży, ale trudno mi powiedzieć w ciemno co poszło nie tak. Z chlebami z automatu jest trochę inaczej, bo to maszyna je wyrabia i trudno kontrolować na bieżąco co się dzieje.

  • Magda 26 sierpnia 2018 o 18:40

    Dzień dobry,
    Chleb właśnie się robi. Mam tylko wątpliwość bo w składnikach nie ma wymienionego cukru (jaka ilość powinna być) a w tekście jest… Dodałam łyżkę stołową i mam nadzieję że się uda…
    Uprzejmie proszę o podanie ile powinno być cukru?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Magda

    • Tosia 28 sierpnia 2018 o 09:47

      Dzień dobry,
      Pierwotnie w przepisie była łyżeczka cukru, to stary przepis. Z perspektywy lat uważam, że cukier jest tu zbędny 🙂

  • Emilia 14 stycznia 2017 o 21:32
    Ocena:

    Najlepszy przepis na chleb z automatu jak znalazłam! Wychodzi pyszny zawsze 🙂 Polecam do tego przepisu mąkę pełnoziarnistą Lubelli. Udanych wypieków 🙂

  • Marta 15 marca 2015 o 23:39

    Witam

    Ja do przygotowania ulubionego w domu chleba pszenno-żytniego, robionego w maszynie używam takich składników:
    około 2 „chlusty” oleju wprost na mieszadła
    około 300ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki miodu/cukru
    400g mąki pszennej typ 650
    400g mąki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
    1,5 łyżeczki drożdży instant

    Proporcje podane na „oko” ponieważ jak to bywa, czasem trzeba dodać wody czy mąki, piekę na programie do pieczywa pełnoziarnistego (dłuższe wyrastanie) zarumienienie skórki średnie. Często dodaję też po 2łyżki pestek dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika przy 2gim mieszaniu. Chleb zawsze ładnie wyrasta, nigdy jeszcze nie „opadł” na środku, jest wilgotny, skórka chrupiąca. Co do mieszadeł, to nie wyciągam ich, piekę chleb z mieszadłami w „środku”, wydaje mi się, że rozprowadzają one dodatkowo ciepło podczas wyrastania/pieczenia po całym cieście.
    Przepis oczywiście jako przepis podstawowy, można dodać zioła, płatki, otręby według uznania.

    Polecam gorąco posiadaczom maszyn do wypróbowania. Dla odważnych, próbowałam piec z tego przepisu również w piekarniku, ale zawsze skórka wychodziła za mocno spieczona a chleb na środku opadał. Polecam popróbować 🙂

    Pozdawiam

  • seeliasz 21 grudnia 2014 o 14:36

    Witam a ja mam takie pytanko bo przepis jest na chleb 700g a moj automat ma opcje najmniejsz 750g czy jesli zaz nacze opcje 750g to chleb sie uda czy do tego przepisu trzeba dodac jeszcze np maki

    • Tosia 21 grudnia 2014 o 18:07

      Dzień dobry.
      Ja bym się nie sugerowała tak dokładnie gramaturą podaną w programie maszyny, chleb na pewno się uda 🙂

  • Joanna KK 12 sierpnia 2014 o 09:33

    Robię chleb w maszynie wg podobnego przepisu tego przepisu i jest super 🙂 Tylko zawsze się denerwuję, że środkiem chleb opada, choć widzę, że chyba tak musi być. Nie da się tego opadania wyeliminować? Gdy piekę w piekarniku jest fajnie wyrośnięty. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy 🙂

    • Tosia 13 sierpnia 2014 o 11:10

      Chleb pełnoziarnisty z automatu może potrzebować trochę więcej drożdży, może wtedy nie będzie opadał. Niestety wypieki z automatu mają taki urok, że bywają z nimi problemy, zostaje dziura, czasem lekko opadają, dlatego zdecydowanie bardziej preferuję piec tradycyjnie w piekarniku.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • pawel 1 lutego 2014 o 23:29

    Ja używam drożdży suchych Dr.Oetkera,każdy chlebek ładnie wychodzi. Ja robię tak :
    250-300 ml wody ciepłej
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    dwie łyżki oleju
    150g mąki typ 650
    350g mąki pełnoziarnistej typ 2000
    torebka suchych drożdży
    w takiej kolejności wrzucam, maszynę włączam a później wyciągam gorący chlebek
    pozdrawiam

    • Kasia.B. 11 października 2014 o 09:28

      Bardzo dobry przepis, też go stosuję od lat i jest niezawodny. Jeśli mam ochotę na inne dodatki to zmniejszam ilość którejś mąki i dodaję jakieś ziarna, np: słonecznik, dynię, siemię lniane lub wszystkie na raz, a czasem olej zastępuję stopionym masłem. Tak więc ten przepis podstawowy jest znakomity

    • marek 22 grudnia 2016 o 16:24

      WITAM PANIE PAWLE TA MAKA 650 TO JAKA ZYTNIA CZY PRZENA I TA 2000 TO ZYTNIA CZY PRZENA I JAKI PROGRAM PROSZE O ODPOWIEDZ.

    • PavveL 20 września 2017 o 17:13

      A jaka waga? 700 czy 900?

  • Marek 14 listopada 2013 o 16:23

    Niestety nie wyszedł.. chociaż przy wykorzystaniu automatu zdarza mi się to niezmiernie rzadko tym razem coś poszło nie tak.. przede wszystkim chleb dobrze nie wyrósł.. powstała mało kształtna bryłka podrośniętego chleba..
    .. zastanawiam się czy łyżeczka drożdży na podniesienie pełnoziarnistej mąki to wystarczająca ilość.. ale skoro innym wyszło.. no cóż.. poszukam innego przepisu

    • Tosia 14 listopada 2013 o 16:55

      Przykro mi, że chleb się nie udał. Drożdży na pewno nie było tu za mało. Patrząc na proporcje płynu raczej też nie, ale mąka mące jest nierówna, przy pełnoziarnistym wypieku być może zabrakło 30-50 ml więcej wody i przez to wyszła mało kształtna bryła.
      Może ten przepis https://smakowitychleb.pl/francuski-chleb-z-automatu/ bardziej się sprawdzi w Pana automacie?
      Pozdrawiam 🙂

    • Ewa 22 kwietnia 2016 o 20:15

      Ja po ostatnim mieszaniu, wyłączam automat i pozwalam aby ciasto wyrosło (około 1,5 h)o następnie ujmuję ciasta na zakwas, wyjmuję mieszadła, wyrównuję i znów zostawiam do wyrośnięcia.
      Jak osiągnie odpowiednią wysokość włączam pieczenie. Zawsze się udaje. 🙂

  • Alicja 29 sierpnia 2013 o 08:42

    Witam,
    dobry prosty przepis 🙂 Ja użyłam mąki orkiszowej (razowej i chlebowej) i wyszedł świetny!
    Pozdrawiam!

  • Teresa 14 czerwca 2013 o 21:30

    Witam serdecznie !Od niedawna eksperymentuję z pieczeniem chleba w automacie z gotowych mieszanek z Lidla.Mam problem po upieczeniu,jak wyciągać z gotowego już chleba mieszadełek.Zawsze zostają wyrwane skórki i potem przy krojeniu kromki się rozpadają.Może Ktoś mi będzie mógł poradzić co robić.
    Z góry serdecznie dziękuję.

    • Tosia 16 czerwca 2013 o 10:08

      Witam serdecznie.
      Napiszę Pani szczerze, jedyne co mogę Pani to nie korzystać z gotowych mieszanek o wątpliwym składzie. Przygotowanie samodzielnie ciasta nie jest trudniejsze od zmieszania takiego produktu, a ma Pani pewność tego co je. To zmienia smak i jakość wypiekanego chleba.
      Mieszadło można wyciągnąć z wyrastającego chleba po ostatnim wyrabianiu ciasta. Proszę zerknąć do instrukcji, można sprawdzić kiedy następuje ten moment. Dzięki temu w chlebie pozostanie od spodu tylko mała dziurka.
      Pozdrawiam.

    • Agata 23 października 2016 o 22:13

      Ja po zakończeniu mieszania a jeszcze przed wyrastaniem wyjmuje mieszadlo i chleb upieczony łatwo się zdejmuje z samego trzpienia. Czekam tylko żeby trochę ostygl i w chlebie zostaje tylko mała dziurka.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej