Przepis

przygotowywanie farszu
15 min
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Odkładamy 150 g szpinaku do ciasta, resztę zostawiamy na patelni. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i świeżym szpinakiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do szpinaku, razem z miodem. Dodajemy kwaśną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz doprawiamy i studzimy.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wcześniej przygotowany szpinak. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
formowanie
1 min
formowanie
5. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca.
formowanie
1 min
formowanie
6. Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
7. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
8. Wyrośnięty wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, następnie posypujemy chlebek z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • ynna128 20 grudnia 2016 o 13:31

    A ile miodu?

  • Maria 16 grudnia 2016 o 13:55

    Mam pytanie, czy śmietanę 18% można zastąpić jogurtem greckim 10% ?

    • Tosia 16 grudnia 2016 o 15:51

      Nie bardzo, może to być inna śmietana, ale jogurt może się ściąć, to już lepiej pominąć dodatek nabiału.

  • Maria 16 grudnia 2016 o 13:47

    Dziękuję za za recepty,same pyszności ?

  • Stella 16 grudnia 2016 o 13:23

    Nie bardzo rozumiem ile ma być tego szpinaku… „150 g szpinaku, 450 g mrożonego szpiaku i 100 g świeżego?”

    • Tosia 16 grudnia 2016 o 15:58

      150 g idzie do ciasta, aby stało się zielone. Reszta do farszu, przy gramaturze wpisałam w nawiasie (farsz). Podążając krok po kroku według przepisu wszystko stanie się jasne 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej