Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną wody, tak aby przykrył drożdże. Mieszamy roztwór i odstawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę. Ciasto zagniatamy jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Misę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Pełnoziarnisty chleb czosnkowy wyrasta.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość. Wykładamy je na stolnicę, krótko zagniatamy i formujemy podłużny chleb. Przykrywamy go ściereczką i ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Po tym czasie możemy chleb lekko naciąć. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika, przekładamy na kratkę kuchenną. Pozostały ząbek czosnku drobno siekamy i zalewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem. Chleb smarujemy za pomocą pędzelka czosnkową oliwą. Podajemy wystudzony. *ilość czosnku można zmniejszyć
Ocena czytelników: 1 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Asia 6 stycznia 2015 o 16:03
    Ocena:

    Chleb wyszedł bardzo zbity i tylko trochę wyrósł, szkoda bo przepis wydawał się fajny…

    • Tosia 6 stycznia 2015 o 16:59

      Wypieki z samej mąki pełnoziarnistej lub razowej mają to do siebie, że wychodzą dosyć zbite, dlatego czasem warto dodać ok. 50 g mąki pszennej czy jasnej orkiszowej, aby wypiek wyszedł lżejszy.
      Jeśli zależy nam na lekkim i pełnoziarnistym wypieku to warto z nim poeksperymentować dodając coś co nawilży ciasto np. puree ziemniaczane, mus jabłkowy czy zmiksowane daktyle o czym pisałam niedawno tu: https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnisty-chleb-daktylowy-zakwasie/
      Przykro mi, że przepis Pani nie przypasował, jest on z 2012 roku, więc obecnie gdybym miała dzisiaj upiec pełnoziarnisty chleb czosnkowy pewnie wprowadziłabym kilka zmian np. dodając więcej wody, oliwy.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej