Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
4 min
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne \\\"ramki\\\".
formowanie
35 min
formowanie
4. Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół. Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Jagoda 18 listopada 2021 o 20:43

    Czy w tym przepisie nie jest za mało wody?
    Ja dodałam conajmniej 250 ml żeby mi się to ciasto zagniotło na haku

    • Małgosia 19 listopada 2021 o 01:11

      Może tak być. To jeden z tych przepisów, które czekają na weryfikację. Być może wkradł się błąd, obiecuję się temu przyjrzeć, ale 250ml więcej brzmi prawdopodobnie.
      Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi.

  • Joanna 4 lipca 2018 o 15:05

    Witam,czy można ten chlebek przygotować sobie jakoś wcześniej i wsadzić do lodówki? Chciałam ciasto zrobić wcześniej. Jak goście przyjdą to posmarować i upiec lub już posmarowane wyjąć ogrzać i upiec.

    • Tosia 10 lipca 2018 o 10:35

      Można tak zrobić, proponuję też zmniejszyć ilość drożdży do 2 łyżeczek i wstawić podrośnięte ciasto do lodówki, to spowolni proces wyrastania. Przed pieczeniem będzie trzeba jeszcze ciasto doprowadzić do temperatury pokojowej.

  • Majka 26 września 2016 o 11:58
    Ocena:

    Genialny! Nic dodac nic ująć 🙂

  • julitta 26 czerwca 2016 o 23:06

    Czy kozi ser można zastąpić fetą? Przepis jest świetny,ale nie znoszę kozich serów!Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Tosia 27 czerwca 2016 o 21:41

      Oczywiście, że można 😉 To może być dowolny ulubiony ser, jak komu smakuje, receptura jest ważna na ciasto, dodatki przecież można zmieniać po swojemu.

  • Iwa 17 maja 2016 o 18:04
    Ocena:

    Przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu niebo w gębie . Ostatni raz na pani stronie byłam rok temu jak szukałam przepisu na coś na zakwasie . Tyle tu cudownych przepisów że aż dziw że zapomniałam o tej stronie , poprawię się na pewno .

  • Anna 7 października 2015 o 20:05

    Dziękuję ?

  • Anna 7 października 2015 o 16:19

    A czy można zastąpić drożdżami świeżymi? W jakiej ilosci?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej