Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na focaccię zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Prostokątną formę skrapiamy oliwą (u mnie wymiary 24x34 cm). Ciasto delikatnie rozciągamy i pokrywamy nim powierzchnię formy, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Podrośniętą focaccię dekorujemy plastrami świeżych fig, skrapiamy oliwą, pomiędzy owocami robimy małe wgłębienia palcem. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż będzie rumiana. Upieczoną focaccią wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marzena 28 września 2015 o 11:55

    Odmierzałam mąkę przy użyciu wagi kuchennej, a drożdże miałam suszone. Po prostu użyję następnym razem większej formy i będzie idealnie 🙂 Ważne, że wszystkim smakowało 🙂

  • Marzena 27 września 2015 o 00:01

    Dziś zrobiłam, bardzo smaczna. Musiałam dodać trochę więcej mąki bo ciasto było za rzadkie ale potem udało się je wyrobić. Ja następnym razem zrobię w większej formie bo u mnie zdecydowanie za bardzo wyrosło ciasto i w efekcie fociaccta była za gruba. Poza tym smak jak najbardziej w porządku, polecam przygotować 🙂

    • Tosia 27 września 2015 o 15:03

      A używała Pani wagi kuchennej? Czy wykorzystała Pani drożdże świeże czy suszone? Bo jeśli świeże, to może jakoś źle przeliczone i dlatego ciasto za szybko podejrzanie urosło i dlatego też było za luźne?
      Tak czy siak, cieszę się, że smakowało 🙂

  • Maja 21 września 2015 o 13:10

    Gdzie można kupić takie ładne naczynia?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej