Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie i przykrywamy na godzinę.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie miękkie masło łączymy z cynamonem. Śliwki drylujemy ze pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzaną patelnię z łyżką masła i cukrem. Dusimy przez 10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotujących się śliwek. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Studzimy.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładany na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Powierzchnię smarujemy masłem cynamonowym i wykładamy farsz śliwkowy, zostawiając \"ramki: ciasta wolne.
formowanie
3 min
formowanie
5. Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dzielimy na 9 części, każdą z nich kładziemy na blasze i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
6. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Jaga 24 września 2016 o 12:55

    A gdzie jajka bardzo dziwne drożdżowe bez jaka?

    • Tosia 25 września 2016 o 22:24

      Ale to jakiś mit, jajka daję się owszem do typowego ciasta drożdżowego z owocami i z kruszonką pieczonego w blasze. Do bułek, nawet słodkich to już nie jest wcale takie konieczne i oczywiste. Na blogu są różne receptury na słodkie drożdżowe, znajdą się i dla zainteresowanych w wersji z jajkami 🙂

  • Ella 24 sierpnia 2016 o 19:07

    Pani Tosiu, czy taki farsz ze śliwek jak w tym przepisie są się przechować dłużej, na zimę w słoikach?

    • Tosia 25 sierpnia 2016 o 08:27

      Jeśli śliwki miałyby wylądować w słoiku to na pewno bez mąki ziemniaczanej, bo bez sensu, ale słoiki trzeba by pasteryzować, chyba lepiej zrobić powidła, bo tutaj proporcje powstały z myślą o wypieku, a nie konfiturze 🙂

  • Krystyna 23 sierpnia 2016 o 07:47

    Od razu sie skusilam -a wlasciwie mąż -nic dodać nic ująć- mniam mniam – zresztą już nie pierwszy wypieki z tej stronki – pozdrawiam serdecznie-Krystyna

  • Aga 22 sierpnia 2016 o 14:40

    Czy ciasto możba przygotować w maszynie?

  • Maryna 6 września 2015 o 22:21

    ile drożdzy świeżych?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej