Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwasie, sól. W rondlu podgrzewamy chwilę piwo, aby było odrobinę letnie, ale przy tym nie za ciepłe.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy piwo powoli do suchych składników i wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • kika 15 lutego 2022 o 20:09
    Ocena:

    Witam! Piwo moze byc ciemne czy musi to byc jakis konkretny rodzaj piwa ? Pozdrawiam! Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂

  • Maras z Rusa 12 maja 2020 o 19:22

    Wyszedł rewelacyjny. Zanim ostygł, to połowy już nie było. Tylko następny muszę bardziej dosolić. 1,5 łyżeczki, to trochę mało. Dałem płaskie i sól himalajska, więc może tutaj jest problem.

  • Baal 14 kwietnia 2019 o 11:27

    Na moim młodym zakwasie ciasto wyrastało 20 godzin ,potem chlebek piekł się godzinę w piekarniku . Efekt końcowy to poezja smaku.

  • Adrian 3 kwietnia 2019 o 15:27

    można zakwas zastąpić drożdżami ?

    • Tosia 4 kwietnia 2019 o 09:30

      Nie bardzo, takie modyfikacje trochę nie mają sensu, zmieniają się proporcje, sposób wyrabiania chleb, czas wyrastania, smak i wygląd. Na blogu są przepisy z piwem na chleby drożdżowe. A mąka żytnia jest dedykowana wypiekom na zakwasie, z drożdżami się średnio lubi.

  • Katarzyna 22 maja 2016 o 00:14
    Ocena:

    W końcu znalazłam ulubieńca! Moja druga połówka twierdzi, że to mój najlepszy chleb do tej pory 🙂 Niezwykle smakowicie 🙂

  • Ula 22 kwietnia 2016 o 14:46

    Dzień dobry!
    Bardzo mi się spodobał ten przepis i chciałabym go wypróbować. Mój zakwas jednakże jest jeszcze dość młody (ma dwa miesiące) i normalnie chleby wyrastają na nim ciut dłużej niż w przepisach, choć i tak wychodzą pyszne. W związku z tym mam pytanie, czy ten przepis mogę zrobić w wersji nocnej, a jeśli tak, to czy jakoś modyfikować proporcje?
    Pozdrawiam! 🙂

    • Tosia 22 kwietnia 2016 o 14:54

      Dzień dobry?
      A jak dłużej wyrastają Pani ciasta? Myślę, że można z młodym zakwasem zostawić to ciasto na jakieś 1,5-2 h dłużej, zmniejszyłabym ewentualnie ilość zakwasu o 50 ml, aby ciasto nie przerosło za bardzo i nie stało się kwaśne. Przez to będzie trzeba dać chyba odrobinę więcej wody, jeśli odejmie się ilość zakwasu.
      Pozdrawiam i powodzenia 🙂

      • Ula 22 kwietnia 2016 o 15:18

        Na ogół po ok. 4 h, które często są w przepisach moje ciasto właściwie jest lekko wyrośnięte albo dopiero zaczyna rosnąć. Na takie wyrośnięcie, którego oczekuję, muszę poświęcić 5 do 6h (raz zostawiłam na 7h). Nie jest kwaśne ani nic niedobrego mu nie jest…
        Będę próbować 🙂

  • milo 30 sierpnia 2015 o 20:58

    Bardzo smaczny upiekłem go już 3 razy 😉

  • Paulina 28 lipca 2015 o 20:43

    Muszę wypróbować.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej