Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
20 min
wyrastanie

2. Przekładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

formowanie
5 min
formowanie

3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki, a każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek, w razie potrzeby podsypujemy je delikatnie mąką. W trakcie wałkowania część ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.

smażenie
8 min
smażenie

4. Placki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund na stronę.

Ocena czytelników: 4.75 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Ana 10 listopada 2021 o 15:02
    Ocena:

    U nas w domu się piekło takie małe placuszki na starej kuchence opalanej drewnem z ciasta do pierogów i był to nasz przysmak dzieciństwa. 😋😋😋
    Przepis napewno wypróbuję, prostota się sama broni, pozdrawiam serdecznie 🤗

    • Małgosia 10 listopada 2021 o 15:16

      W wielu krajach świata robiło się i robi podobne wypieki jako szybkie i tani sposób na pieczywo. Wszystkie mają swój urok. Nasze polskie to najczęściej podpłomyki lub proziaki – na sodzie.

  • Aneta 5 stycznia 2021 o 15:37

    Czy mogę zrobic z mąki orkiszowej.

  • Maria 13 października 2020 o 20:11

    Pierwszy raz słyszałam słowo lawasz i mnie zaciekawiło co to jest.Czasami brakuje pieczywa. Wiem , ze oryginalny lawasz na pewno jest pyszny. Ale ja wypróbuje ten przepis robiąc pierogi bo ja do nich właśnie tj. do ciasta dodaje masło.

  • Patrycja 31 maja 2020 o 18:43

    na zwykłej mące nie wyjda ? musi byc typ 550 ?

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 21:34

      typ 550 określany jest u wielu producentów jako mąka uniwersalna. Myślę, że to jest jak najbardziej zwykła mąka 🙂

  • krzysztof 8 marca 2020 o 21:26

    ja robie je wlasnie zamiast chleba dla rodzinki bo o tej porze juz mi sie nie chce tyle czasu na niego czekac.dodalem otreby pszenne do ciasta.zobaczymy jak wyjda.pozdrawiam

  • Majka 17 grudnia 2019 o 17:26
    Ocena:

    Świetne, wychodzą bardzo smakowite 🙂

  • Radek 13 października 2019 o 11:12
    Ocena:

    Polecam dodać również do przepisy łyżkę śmietany bądź jogurtu 🙂

  • beata 18 września 2019 o 13:53

    czy na pewno wyrosną bez drożdży?

  • Paweł 18 maja 2019 o 21:52
    Ocena:

    U mnie trzeba ciut wiecej mąki. Ale wyszlo idealnie… Z kurczakiem rukolą itp itd genialne.

  • iwona 16 maja 2019 o 18:29

    Właśnie jestem na etapie wyrastania ciasta 🙂

  • Dagmara 4 lutego 2019 o 16:13

    Przepis rewelacja!!! Oszalałam na punkcie tych chlebków. Bardzo dziękuję 🙂

  • Ewa 2 października 2018 o 00:02

    Dziękuję:) Nie wiem, czy wyszedł mi prawdziwy lawasz, bo z rozpędu wrzuciłam garść otrąb, ale było pyszne:)

  • Maciej 9 września 2018 o 22:08

    Fajnie wyszło, ciekawe czy ta sie tak zrobić aby w środku był pusty? widzialem tak gdzies w restauracji

    • Tosia 11 września 2018 o 16:43

      W takim wypadku kładziemy chleby na rozgrzaną kratkę kuchenki gazowej, czyli musi mieć kontakt z ogniem, jest większa szansa, że urośnie tak by mieć w środku dziurę 🙂

    • graża 11 marca 2021 o 23:41

      to na pewno była pita

  • Kasia 25 marca 2017 o 18:03

    Super przepis. Dziękuję!

  • Kinga 13 lutego 2017 o 20:42

    Krzystałam z tego przepisu i wyszło mi bardzo pyszne
    Bardzo lubie gotowaci ale tega nigdy nie robołam
    Dzięki temu przepisowi zrobiłam bardzo dobry posiłek
    Polecam go wszystkim co to chcą zrobić

  • Kinga 13 lutego 2017 o 20:37

    Ten przepis jest barszo dobry
    Robiłam i wiem i to sama dzienki przepisowi
    Polecam go wszystkim

  • Marcin 29 stycznia 2017 o 11:33

    Pani Anna poczytała wikipedie, ale nigdy nie widziała jak się robi lawasz. Przepis jest ok.

  • Marta 29 listopada 2016 o 10:06

    Nie każdy Włoch ma w domu piec do pizzy, nie każdy Ormianin piec do wypieku lawaszy, tradycja tradycją ale nie żyjemy w średniowieczu, brawo Pani Tosiu przepis jest ok!

  • Rena 31 grudnia 2015 o 21:44

    Bardzo fajne chlebki – proste w przygotowaniu i usmażeniu oraz smaczne. Taki inny dodatek do posiłku, polecam!

  • anna 7 lipca 2015 o 19:36

    O rany !! Ormiański lawasz to zupełnie coś innego…i na pewno nie robi się go na patelni tylko specjalnych piecach, gdzie duże placki przykleja się pionowo do ścian !!! Cóż za wprowadzanie ludzi w błąd !!!

    • Tosia 8 lipca 2015 o 09:13

      To jest interpretacja, nie napisałam, że to oryginalny przepis, więc nie rozumiem skąd oburzenie. Polskie pierogi przygotowuje się na wiele sposobów, podobnie jak lawasz, zależnie od regionu, a to mój punk widzenia. W szybkich warunkach domowych żeliwna patelnia sprawdza się świetnie i wychodzą z tego godne polecenia podpłomyki, inspirowane ormiańskimi.
      Pozdrawiam.

    • Alicja 2 listopada 2018 o 10:19

      Ja robiłam tak jak w przepisie i też są pyszne wiadomo w piecu lepsze, ale na patelni w warunkach domowych są też super !

    • DW 9 kwietnia 2019 o 01:52

      W Egipskich domach takie chlebki robi się właśnie na patelni . Ormianie napewno tez nie zawsze biegają po piecach kupować chlebki. No chyba ze pani Anna powiedziała inaczej, ona wszystko o wszystkim wie najlepiej !

    • Elżbieta 11 maja 2019 o 09:29

      Dokładnie – ormiański lawasz to niebo w gębie … szukam pomysłu na zbliżony przepis z piekarnika – może w garnku chlebowym upiec?

    • graża 11 marca 2021 o 23:50

      to że w gruzji i armeni pieką w specjalnych piecach to tak ma być, a tutaj u nas w dobie wirusa nie może ktoś iść do sklepu a ma mąkę to może upiec na patelni a moja babcia jak byłam mała to piekła na płycie zwykłego pieca i jak robiła ciasto na kopytka to też piekła dla mnie na piecu placki i co świat się wali że ja teraz wnuczkom piekę na patelni żeby widziały jak to smakuje i żeby nie umarły z głodu mając makę w domu i patelnie mają 10 lat i umieją gotować

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej