Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Paulina 9 lipca 2017 o 14:02
    Ocena:

    Pychotka! Zrobiłam w części z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Świetny przepis.

  • Kasia (Polaca Mala) 9 stycznia 2016 o 20:56

    Witaj ponownie! Jak już pisałam, piekłam tę bagietkę na zakwasie żytnim i była cudowna! Zastanawiam się, czy na pszennym też wyjdzie? Jak uważasz? Pozdrawiam, Kasia

    • Tosia 10 stycznia 2016 o 17:59

      Pewnie, że wyjdzie i to w takich samych proporcjach. bagietka będzie po prostu delikatniejsza w smaku 🙂

  • Kasia (Polaca Mala) 12 grudnia 2015 o 22:50

    Pycha! Chociaż ostatecznie bez groszku, bo Luby nie lubi dodatków, ale bagietka boska! Łatwa i smaczna. Pozdrawiam, K.

  • Polaca Mala 17 listopada 2015 o 09:10

    Serwus! Czy mrożony groszek się nada? Oczywiście uprzednio rozmrożony i ocieplony, Pozdrawiam, Kasia

    • Tosia 17 listopada 2015 o 15:46

      Czemu nie 🙂

      • Kasia (Polaca Mala) 24 listopada 2015 o 17:37

        Witaj! Dziękuję za odpowiedź! Chciałam zrobić tę bagietkę, żeby wypróbować mój pierwszy zakwas, ale odcięło mnie od internetu na kilka dni i ostatecznie odważyłam się na upieczenie jednego z Twoich chlebów… Nie jestem pewna, czy wyszedł ma 100% dobrze, ale jest ładny pomimo, że przykleił mi się do ścierki podczas wyrastania (chyba oprószyłam zbyt małą ilością) i nam smakuje :). Pozdrawiam, K.

        • Tosia 24 listopada 2015 o 18:43

          Dzień dobry,
          Jak przykleił się to ciasto było zbyt luźne, albo po prostu faktycznie za mało mąki. Najważniejsze, że smakowało, będzie coraz lepiej, a każdy kolejny wypiek coraz bardziej udany 🙂

          • Kasia (Polaca Mala) 24 listopada 2015 o 21:39

            Tylko w jednym miejscu się przykleiło, także to chyba niedobór mąki.
            Praktyka – w niej cała moja nadzieja! Ze wszystkim tak już jest – człowiek uczy się na błędach i na obserwacji. Dziękuję za odpowiedzi, na pewno będę tu zaglądać (codziennie zaglądam po kilka razy) -mój Chlebożerca już uznał to za uzależnienie, ale on też ma swoją pasję, więc mnie rozumie :). Pozdrawiam, K.

  • dorota 12 czerwca 2015 o 16:47

    Mam pytanie 🙂 100 g zakwasu równa się ilu szklanką zakwasu? Niestety nie posiadam wagi 🙂

    • Tosia 12 czerwca 2015 o 18:28

      Oj, w tej chwili nie mam aktywnego zakwasu, aby to sprawdzić, więc niestety nie pomogę. Następnym razem jak będę piekła to sprawdzę, ale bardzo zachęcam do zakupienia wagi kuchennej, jest niezwykle przydatna w wypieku domowego chleba. Każdy gram jest ważny, więc trudno piec początkującym na oko. Wagę można kupić już za 30 złotych w większości marketów 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej