Pomidorowe chlebki naan na zakwasie to nowa reptura na moim blogu. Na blogu jest już kilka przepisów na hinduskie chlebki naan. Co prawda tradycyjnie, wypiekane są w charakterystycznym piecu Tandoor, ale w warunkach domowych również można przygotować chlebki, które będą je bardzo przypominały.
Większość chlebków naan wyglądem przypomina „łezkę”, chociaż niektóre formowane są także jako cienki okrągły placek. Wypiekane są zazwyczaj na drożdżach, ale tym razem postanowiłam upiec wariację na ich temat i wykorzystać do tego zakwas.
Puszystości chlebkom nadaje jogurt, a smak podkręcają kawałki świeżego pomidora oraz posmarowany wierzch oliwą czosnkową.
Żeby upiec chlebki naan potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na pomidorowe chlebki naan na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz wypiek 🙂