Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier z kwiatami bzu, drożdże, sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim topimy masło. Wlewamy na przemian mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy pod przykryciem na 1 h.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie formujemy z ciasta 8 bułeczek, w razie potrzeby, podsypujemy odrobiną mąki. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem z kwiatami bzu. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej