Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w miseczce i odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Gdy ciasto będzie jednolite zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 25-centymetrowej, prostokątnej foremki. Uklep ciasto w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 6-8 godzin).
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aneczka 15 listopada 2017 o 11:33

    Dzień dobry,
    czy zakwasy można mieszać, tj. np. jeżeli w przepisie jest 150 g aktywnego zakwasu żytniego, a mnie zostało 100 g, to czy mogę proporcje uzupełnić dodając 50 g aktywnego zakwasu orkiszowego?

    • Tosia 15 listopada 2017 o 22:12

      Dzień dobry,
      Tak, zakwas żytni można śmiało mieszać z orkiszowym lub je zamieniać w przepisach. Proporcje się nie zmieniają 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej