Chleb domowy
Niezwykle łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka, drożdże, sól oraz woda.
Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami 🙂 A może preferujecie chleby na zakwasie? Mam też wersję chleba domowego na zakwasie.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem tego chleba. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Dla tych, któryz wolą korzystać z ich świeżej formy – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂 Jeśli macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo chleb z ziemniakami.
Jakich rozmiarów jest foremka?
Ok 25x13cm lub nieco większa też będzie ok.
Wyszedł pięknie, pozdrawiam ^^
Robie kolejny raz wychodzi super pięknie pachnie pyszny
dzieki
serdecznie dziekuje za te supcio rady i przepisy. juz chwile bawie sie z pieczeniem chlebka. zaczynam juz ciut modyfikowac przepisy. póki co chleby raz jeden mi nie wyszly. nawet wiem co zawalilem…. Pani Tosiu szczere dzięki..
Bardo pyszny chleb?
Dzień dobry!
Korzystałem z przepisu zamieszczonego w YouTube ~ https://www.youtube.com/watch?v=qXwZERdNjzs
Niewiele modyfikując przepis.
Jestem przekonany, że powodem nieudanego wypieku był piekarnik.
Mam nadzieję, że kolejny wypiek będzie już udany 🙂
Pozdrawiam.
Tosiu, gdzie popełniłem błąd?
Przygotowałem 1 kg mąki chlebowej (mąka pszenna typ 750/ 80dkg i mąka razowa typ 2000/20dkg)
Do 100ml letniego mleka wsypałem 10g suszonych drożdży, stołową łyżkę cukru i taką samą łyżkę mąki.
Roztwór dokładnie rozmieszałem i pozostawiłem w ciepłym miejscu na około 15 minut (do pobudzenia).
Po tym czasie, w kamiennej misie przez 15 minut ręcznie wyrabiałem ciasto. Do ciasta dodałem:
– 100ml roztworu drożdży rozpuszczonych w mleku.
– 500 ml letniej wody.
– 2 łyżki stołowe soli.
– 2 garście pestek dyni (na koniec).
Tak wyrobione ciasto pozostawiłem na około 20 minut w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Ciasto zwiększyło swoją objętość 2 krotnie, co mnie ucieszyło.
Ciasto podzieliłem na 2 równe części, które umieściłem do wcześniej przygotowanych 2 blaszek keksowych.
Następnie umieściłem je w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, rozgrzanym do temperatury 220 st.C
Obniżyłem temperaturę do 200 st.C i piekłem chlebki przez godzinę. W czasie pieczenia termoobieg w piekarniku był włączony. Podobnie górna i dolna grzałka elektryczna były również włączone.
Chlebek wyrósł bardzo słabo. I choć głuchy dźwięk przy opukiwaniu spodu był właściwy, to wyszedł mi „pół gniot”. 🙁
Proszę Cię o poradę.
Z poważaniem,
Piotr
Dzień dobry,
A skąd ten przepis? Przede wszystkim proporcje są złe, a ciasto drożdżowe powinno wyrastać minimum 1,5 h, nie dziwię się, że po 20 minutach nie wyrosło w piekarniku.
Proponuję najpierw nauczyć się piec chleby według sprawdzonych przepisów, a dopiero później, na podstawie swoich doświadczeń eksperymentować 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków!
Chlebek robiłam wczoraj, mąż przy śniadaniu nie mógł uwierzyć, że zrobiłam go sama (rzadko kiedy piekę:)). Był zachwycony, bardzo mu smakował. Trochę był za słony, więc następnym razem dam 1 łyżeczkę soli, albo w ogóle. Użyłam mąki pszennej i dodałam słonecznika.
Sól to indywidualna sprawa, zależy ile stosujemy jej w kuchni na co dzień. Moim zdaniem łyżeczka to jednak minimum, aby chleb miał smak 🙂
Cieszę się, że wypiek udany!
mój pierwszy chlebek ? czekam az wyrośnie i zaraz smaruje keksowke ☺ mam mąkę pelnoziarnista, mam nadzieję, że to nic nie popsuje
Niestety z mąki pełnoziarnistej chleby wychodzą trochę bardziej zbite, mąka ta potrzebuje więcej wody i trochę inaczej się postępuje. Wyjść chleb wyjdzie, ale to niekoniecznie dobra modyfikacja pod ten przepis.
Mimo wszystko trzymam kciuki, aby smakowało 🙂
Dzięki za przepis. Chlebek pyszny. Zrobiłam dokładnie według przepisu i wyszedł idealnie.
Super 🙂
Witam.pierwszy raz w życiu pisze opinię na temat przepisu.bo chlebek wychodzi rewelacyjnie. Musze piec po dwa bo jeden to mało dla dwóch osób.dzięki za przepis i śledze reszte przepisów.pozdrawiam i jeszcze raz dzięki…tym co nie wychodzi to polecam przyłożyć się do ugmiatania.często urabiane ciasto do momentu wymieszania składników.ją urabiam ręcznie około 15min.
Bardzo się cieszę, dzięki za miłe słowa i oczywiście zachęcam do dalszego korzystania z przepisów 🙂
Ja mam keksówkę o wymiarach 10×20 cm,zastanawiam się czy nie za mała.Mam dwie takie blaszki i czy z takiej porcji ciasta można zrobić w dwóch,czy będzie za niski?Chciałabym wiedzieć jak ustawić piekarnik grzałka góra i dół,termoobieg czy jak Pani radzi? Jutro mam zamiar spróbować.Mam nadzieję że się uda. Pozdrawiam.
Keksówka 10×20 cm będzie ok, to prawie jak moja, najwyżej będzie odrobinę wyższy. Można podwoić ciasto i upiec w dwóch foremkach 🙂
W sumie to z wpisów dla początkujących ten nowszy na chleb domowy jest lepszy, polecam: https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/
I myślę, że może się Pani spodobać też leniwy chleb nocny: https://smakowitychleb.pl/leniwy-chleb-nocny/
Jeśli chodzi o pieczenie to zawsze w przypadku chleba góra-dół, chyba, że inaczej zaznaczę w przepisie (np. na początku termoobieg).
Pozdrawiam!
Mi udalo sie, super bede piekl co tydzien.
Super, zachęcam też do korzystania z innych przepisów 🙂
Czy ciasto na chleb powinno być „twardsze” od ciasta na placek, np. z owocami? Wczoraj robiłam ciasto drożdżowe z jagodami i było troszkę bardziej lepkie od tego na chleb. Może to przez jajka, których w przepisie na chleb nie ma?
To zależy od przepisu na chleb i od przepisu na ciasto. Wiele zależy po prostu od receptury i struktury wypieku jaki chcemy osiągnąć. Ciasto na pieczywo zazwyczaj powinno być elastyczne, aby łatwiej je formować, nawet to pieczone w keksówce raczej powinno być plastycznie. A na ciasto drożdżowe rzeczywiście może być trochę luźniejsze, bo rośnie sobie spokojnie w dużej blasze, więc i tak wyjdzie.
Także jest to głównie kwestia proporcji, chociaż wspomniane przez Panią jajka też na pewno mają na to wpływ 🙂 Chociaż do niektórych chlebów, czy bułeczek czasem też się doda jajko.
Piękę ten chleb codziennie i znika w ciągu 30 minut od upieczenia jeszcze gorący… Nie rozumiem komentarzy gdzie ktoś pisze o gniocie… Stosuje przepis dokładnie tak jak jest napisane wyżej i wychodzi od pierwszego razu, wyrabiam coasto mikserem
Cieszę się, że wychodzi i dziękuję za komentarz 🙂
Chleb wyrósł, na spodzie jest ciemny ale od góry się nie zarumienił. Blacha na samej górze piekarnika. Piekarnik bez termoobiegu. Co zrobić aby kolor był jednolity? Nie piekłem w formie. Na samej blasze opruszonej mąką. Może powinienem piec w plecionce tak jak w piekarni? Tylko skąd wziąć taki owalny podłużny płaski koszyk? W każdym razie interesuje mnie aspekt kolorystyczny tego chleba…
Pozdrawiam.
Ten przepis, akurat był skierowany do pieczenia w formie, jeśli marzy się Panu pieczenie bez formy na drożdżach to polecam tę recepturę https://smakowitychleb.pl/rustico-hiszpanski-chleb-rustykalny/ lub https://smakowitychleb.pl/chleb-orkiszowy-ubijany/ lub: https://smakowitychleb.pl/chleb-ziemniaczany-wedzona-papryka/
Niejednolity kolor i zbytnie przypieczenie od spodu sugeruje prawdopodobnie problemy z grzałką w piekarniku, być może ta góra za słabo grzeje, tak być nie powinno. Myślę jednak, że w tym przypadku to wina mąki na blasze, to nie był dobry pomysł 🙂
Jeśli chodzi o koszyki, może to być zwykły koszyczek na chleb, albo specjalny piekarski, do kupienia np. na Allegro. Więcej na temat koszyków tu: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/ Proszę jednak pamiętać, że koszyk jest tylko do wyrastania, następnie ciasta przerzuca się na blachę, ale nie oprószoną mąka, prędzej wyłożoną pergaminem lub posmarowana oliwą.
A wracając do koloru skórki, można postarać się, aby była bardziej rumiana i chrupiąca na wiele sposobów, wszystko zostało opisane tu: https://smakowitychleb.pl/jak-uzyskac-chrupiaca-skorke/ Niekoniecznie jednak w przypadku takiego przepisu na chleb z foremki.
Pozdrawiam.
To jest drugi przepis jaki przerobiłem i w sumie trzeci w pełni udany chlebek. Jest rewelacyjny. Dzięki za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że chleb się udał. Pozdrawiam i dzięki za komentarz 🙂
Witaj, mam pytanie o rozmiar keksówki ( jest kilka długości dostępnych w sklepach ) najlepszej do wypieku tego chleba. Czy można podwoić ilość składników żeby upiec za jednym razem „mega chleb” – mam trójkę niezłych głodomorów w domu ( i sam nie ukrywam potrafię zjeść ; ) ) dlatego taki chlebek w większym wydaniu byłby bardzo pożądany. I drugie pytanie, czy do wypieku, choćby takiego chleba, można użyć naczynia żaroodpornego?
przy okazji gratuluję fajnie prowadzonej strony!
pozdrawiam!
Witam serdecznie.
Tak, śmiało można podwoić ilość składników, nawet potroić, natomiast w takiej sytuacji czasem trzeba odrobinę wydłużyć czas pieczenia, zawsze warto sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy – chleb jest upieczony 🙂
Można użyć również naczynia żaroodpornego, garnka glinianego albo żeliwnego.
Pozdrawiam 🙂
Witaj Tosiu piekac chlebek nie trzymalem sie okreslonego czasu i przedwczesnie wyciagnalem ciasto z piekarnika pomocy nie wiem co mam dalej robic Tosiu przybadz z pomoca
Witam serdecznie,
To zależy w jakim stanie jest teraz ciasto i jak się dopiekło.
Chyba nigdy tak nie robiłam, ale myślę, że można je włożyć ponownie do rozgrzanego piekarnika i spróbować dopiec.
Witam, a czy do tego właśnie chleba można dodać siemię , ziarna dyni, słonecznika ? Nie zmieni to jego konsystencji- czy nie będzie gliniany ?
Witam, można tutaj dodać ziarna, jeśli chodzi o garść – kilka łyżek, konsystencja ciasta niespecjalnie się zmieni i nie trzeba wtedy wprowadzać modyfikacji.
Pozdrawiam i powodzenia 🙂
Witaj Tosiu,
jaki może być powód tego, że miąższ moich chlebów nie jest taki miękki, elastyczny, z dziurkami, jak na Twoich zdjęciach. Za każdym razem wychodzą mi zwarte, takie jak na zakwasie, ubite i jakby słabo wyrośnięte, choć smaczne. Nie mogę dojść co robię nie tak. Za mało płynów? Źle wyrobione? Staram się robić wszystko dokładnie jak w przepisach.
Pozdrawiam
Witaj.
Nie wiem dokładnie co robisz, przyczyna może leżeć w wielu czynnikach. Ciasto jest za słabo wyrabiane, przez co za mało elastyczne.
Ilość drożdży jest źle obliczona, często czytelnicy mylą się i zamiast np. 10 g świeżych drożdży, dają 100 g, czyli kostkę!
Inną sprawą jest ciepło, być może ciasto nie wyrastało w ciepłym miejscu bez przeciągów lub wysychało, bo nie było przykryte w czasie wyrastania.
Również ważna jest temperatura wody dodawanej do ciasta, powinna być letnia.
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam.
Pozdrawiam 🙂
To, że ciasto wyszło zbite może być powodem ponownego wymieszania ciasta po leżakowaniu (garowaniu). Po wyrośnięciu ciasta powinno się je piec w takim ostatecznym, poza kosmetycznymi zmianami, kształcie. Może wtedy wyjdzie pulchne, z dziurami, które tworzą się podczas pracy drożdży.
Nie, wręcz przeciwne, ponownie zagniatanie i składanie chleba sprawia, że miąższ jest bardziej elastyczny i ma piękne dziurki, jak w przypadku chleba z tego przepisu: https://smakowitychleb.pl/chleb-maslankowy/
Witaj Tosiu mam putanie brytwanke trzeba posnarowac masłę?? pytam bo dopiero sie ucze gotowac i mam 13 lat
Witam serdecznie.
To zależy od formy, w przypadku silikonowych, czy nieprzywierających nie trzeba, z innymi lepiej już tak. Wystarczy posmarować odrobiną masła i posypać płatkami owsianymi/mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Ps. Może poradzić, który przepis wybrać na początek?
Chlebek upiekłam w automacie,wyszedł pyszny już zostały tylko okruchy.Dodałam odrobinę ziół prowansalskich i użyłam mąkę typ 1050.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)
Ciekawa modyfikacja 🙂
Pozdrawiam.
Witam chciałbym najszybszy przepis na dobry chleb
Mamy wiele przepisów na blogu. Zachęcam do zapoznania się z naszą wyszukiwarką. Jestem przekonana, ze znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Zrobilam wszystko jak w przepisie co do grama,mil wsio i kurka nic mi nie urosl przez godzine chlepbek :/
Jeśli w ciągu godziny ciasto nie urosło ani trochę, to znaczy, że gdzieś został popełniony błąd. Czy użyła Pani drożdży świeżych, czy suszonych? Czy ciasto wyrastało w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów i czy woda dodawana do ciasta była letnia, ale nie gorąca? I czy było wyrabiane przez 10 minut? Jeśli ciasto nie rośnie to zazwyczaj drożdże są nieaktywne/stare, ciasto jest źle wyrobione lub wyrasta w nieodpowiednich warunkach.
Odsyłam również do wpisu „Dlaczego mój chleb się nie udał”, gdzie można znaleźć wskazówki na temat domowego wypieku chleba https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
mam takie pytanie, czy po pierwszym wyrastaniu chleba trzeba zagnieść jeszcze raz ciasto czy wystarczy po prostu przełożyć je do foremki?pytam, bo jak robiłam chlebek pizzowy (wiem, że to pewnie co innego bo inny chlebek) to go zagniotłam po pierwszym wyrastaniu i wyszedł bardzo fajny. Zawsze mam ten sam dylemat przy chlebach, które wyrastają dwa razy, czy trzeba je zagniatać po pierwszym wyrastaniu czy nie.
Ponowne wyrabianie nie jest konieczne, ale to przydatna technika. Dzięki odgazowaniu wyrastającego ciasta i jego ponownemu zagniataniu, rozprowadza się równomiernie siatkę glutenową, stymulując przy tym drożdże. Można w ten sposób kontrolować konsystencję ciasta i wpływać na jego końcową strukturę. Ciasto podwójnie wyrabiane będzie bardziej porowate i miało piękne dziurki.
Chleb bez wyrabiania wychodzi bardziej zbity. Wszystko w takim razie zależy od tego jaki chleb się chce upiec.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Chlebek wygląda bardzo dobrze zdjęcie super. Mam trochę zmodyfikowany przepis ciotki mojej z siemiem lnianym zmielonym. Ale twój na pewno przetestuje. Mam pytanie dlaczego używasz drożdży instant?
Witam.
Na stronie mamy też przepis na chleb pszenny z siemieniem lnianym, zachęcam do spróbowania https://smakowitychleb.pl/chleb-pszenny-z-siemieniem-lnianym/
Co do kwestii z drożdżami..
Tutaj opisuję jaka jest różnica między drożdżami suszonymi, a świeżymi https://smakowitychleb.pl/drozdze-swieze-czy-suszone-2/
Przy odrobinie wprawy nie ma znaczenia, których się użyje, bo efekt jest podobny, tyle, że suszone miesza się od razu z suchymi składniami i nie trzeba robić rozczynu. Dlatego ich używam, bo chleby z ich użyciem robi się szybciej.
W notce wyżej podałam przelicznik, więc łatwo można je zamienić w każdym przepisie na świeże/
Pozdrawiam 🙂
Mam nadzieję, że chleb domowy udał się tak samo dobrze jak dukanowy chlebek.
Cieszę się, że są tu czytelnicy, którzy potrafią czytać przepisy ze zrozumieniem, a nie krytykować bezpodstawnie.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam wlasnie robie chlebek nie mam poecia czy wyjdzie zobacze z jakies 30 min.do Fiony: 300 i 400 to 700 nie kilogram nic w przepisie nie ma o dodatkach. 700 gr. to nie 1kg i nie pieczemy 1h. tylko 30% z godziny nawet ze szkoly 1kg na godzine wychodzi 40 min. trzeba czytac uwaznie przepisy i obliczyc sobie a nie tak bez pardonu wysylac opinie
Chlebki sa super przepis na dukanowy chlebek rozslawilam wsrod znajomych. Wlasnie jestem na dukanie i bardzo sie przydal :0) Edyta
Chleb nie posiada licznych dodatków, oprócz otrębów do podsypania formy, więc waży mniej niż kg.
Są różne szkoły pieczenia i istnieje także przyjęta zasada, że chleby do 1 kg piecze się przez 40 minut, gdybym piekła godzinę wtedy bym miała wierzch spalony na czarno.
To samo tyczy się piekarnika, każdy piekarnik grzeje inaczej, ale 220 stopni to nie jest wcale wysoka temperatura pieczenia chleba. Po 10 minutach można zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, ale nie chciałam komplikować, to chleb dla początkujących, a wyszedł jak należy.
Wiadomo, że chleb pieczony na drożdżach nie jest tak zwarty jak ten na zakwasie, ale pukając dół chleba usłyszałam charakterystyczny dźwięk, a naciskając kromkę wracała do swej formy co oznacza, że nie wyszedł z tego gniot.
Oczywiście każdy ma prawo do swojej opinii, dlatego pozdrawiam.
i wychodzi Ci za przeproszeniem gniot 😉 …. policzmy jeszcze raz …..400 mąki 300 wody plus dodatki to około 1 kg……przyjęta niepisana zasada mówi na każde 1kg godzina pieczenia i na koniec 😉 jeśli mogę pieczenie cały czas w temp 220 spali ci wierzch na czarno …pozdrawiam , miłego dnia
tez mi wyszedl taki gniot wlasnie
Ale „pani Fiona” nawet nie przeczytała ze zrozumieniem przepisu, nie mówiąc już o próbie upieczenia go.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.Jestem nowa w intrnecie i wypieku chleba.Wczoraj upieklam moj 1chleb orkiszowy na wlasnym zakwasie.Dlaczego skorka jest twarda i matowa.dlugp go wyrabialam.I jeszcze co z tym zakwasem zostalo ciut na dni dokarmilam go wczoraj i chce do lodowki dac.On rosnie jak na „drozdzach” wylatuie mi ze sloika.czy moge go dac taki do lodowki na razie nie potrzebuje bo upieklam 2chlebki fajnie wyrosly työko ta twarda skorka.Pozdrawiam Danka
Dzień dobry,
Wszystko zależy z jakiego przepisu Pani piekła, ciężko powiedzieć w ciemno co poszło źle. Jak skórka wychodzi twarda to może znaczyć, że chleb był pieczony w zbyt wysokiej temperaturze.
A zakwas wylatuje ze słoika, jak po prostu go za mocno dokarmimy lub naczynie jest za małe. I dokarmiamy po wyciągnięciu z lodówki, a nie przed włożeniem 🙂
Trzymam kciuki za dalsze wypieki!
Mi tez niestety nie wyszedł… Ale robilam w maszynie wiec nie wypowiadał się jako ogół. Szkoda, bo zapach był obledny 🙁
Przepisy na chleby z piekarnika można modyfikować pod automat, ale nie wszystkie i w określony sposób.
Składniki trzeba umieszczać według określonej kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąka, suszone drożdże. Należy też pamiętać, że w automatach często ustawia się wagę przyszłego chleba, nie wydaje mi się, aby były takie programy na małe chleby z 400 g mąki, raczej zaczynają się od 700 g, więc trzeba by podwoić składniki.
Na blogu mamy dział w wypiekami z maszyny: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
jaka oliwa?, w przepisie nie widze oliwy.
Temat oliwy pod przepisem pojawił się przecież w innym kontekście 🙂 W wersji z automatu np.
ja mam taki mały niemiecki na 400 g chleb,cała operacja trwa 3,5 godziny,robię z różnymi dodatkami,jak orzechy,dynia,słonecznik,chili,pieprz,rodzynki,,śliwki suszone,itp zawsze wychodzi ok.
Jestem piekarzem powiem pani ze chleb w piekarni piecze siie 45miin w temp 220st
Przede wszystkim wychodzi bułka w bochenku a nie prawdziwy chleb, bo chleb z prawdziwego zdarzenia wymaga albo zakwasu, albo zaczynu drożdżowego. Ale dobra bułka też nie jest zła – nawet jak jest w chlebowym bochenku 😉