Przepis

wyrabianie
420 min
wyrabianie
1. 1. Wieczorem: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera końcówką jak do ubijania białek (ewentualnie hak), do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Miskę starannie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
2. Wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do ocieplenia przed dalszym formowaniem.
formowanie
2 min
formowanie
3. Kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie (jasną mąką orkiszową lub odrobiną pszennej). Dzielimy ciasto na dwie części. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą dwa paski w warkocz. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni w termoobiegu. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany lub spryskujemy ścianki wodą. Zsuwamy bochenek na rozgrzaną blachę w piekarniku lub wkładamy blachę na której wyrastał. Po 5 minutach pieczenia, obniżamy temperaturę do 210 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Anks 20 lutego 2016 o 21:55

    Dziękuję, piekłam już wiele chlebów z tego wspaniałego bloga :-), wszystkie udane. Spróbuję zaryzykować z zakwasem, pokombinuję metodą mojej Babci ( jak czego nie ma, to trzeba zrobić bez tego), dam znać co wyszło, pozdrawiam serdecznie!

    • Tosia 21 lutego 2016 o 13:24

      Ok, skoro musi być koniecznie ten chleb w wersji na zakwasie to proponuję dać 150 g aktywnego zakwasu. Zmieni się odrobinę chyba ilość wody, ciasto po wyjęciu z lodówki będzie potrzebowało mniej więcej tyle samo czasu, więc akurat nie będzie to aż tak ogromna modyfikacja (dzięki wyrastaniu w lodówce). Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Anka 19 lutego 2016 o 20:54

    Czy ten chlebek wyszedłby na zakwasie? Mam właśnie orkiszowy….

  • Tadeo 18 kwietnia 2015 o 19:02

    Skorzystałem z przepisu, chleb wyszedł bardzo smaczny, wydaje mi się tylko, że trzeba dodać mniej wody max. 350 ml, bo ciasto wyszlo za rzadkie. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów

  • marek 3 kwietnia 2015 o 18:36

    witam, proszę mi powiedzieć, czy mogę dodać drożdży nie suszonych jeśli tak to ile

    • Tosia 3 kwietnia 2015 o 22:27

      Dzień dobry,
      Tak, może Pan, chociaż akurat w przypadku tego wypieku może to być kłopotliwe, ciasto jest specyficzne, bo wyrasta długo, ze świeżych drożdży może wyjść odrobinę inny efekt. Ale jeśli koniecznie świeże to ok. 10 g, trzeba je pokruszyć i przygotować wcześniej zaczyn na kilka minut. W razie pytań służę pomocą.
      Pozdrawiam.

      • marek 3 kwietnia 2015 o 23:52

        dzięki, jutro wezmę się za ten chlebuś i na pewno napiszę jak się udało.

  • Jswm 14 lutego 2015 o 13:12

    Super! wersja razowa prezentuje się wspaniale!

  • Kulinarne przgody Gatity 13 lutego 2015 o 11:14

    Pięknie Ci się udał 🙂

  • piegusek1976 11 lutego 2015 o 22:15

    po prostu idealny! muszę jeszcze raz upiec 🙂 pozdrawiam

  • Dorota 11 lutego 2015 o 18:46
    Ocena:

    Z pełnoziarnistej wyszedł rewelacyjny. Dziekuje za wspólne kolejne pieczenie.

  • Marzena 11 lutego 2015 o 13:36

    Wygląda genialnie:-) Mi taki nie wyszedł, mimo podobnie użytej maki, ale to pewnie wina haka, którego użyłam.

  • Konwalie w kuchni 11 lutego 2015 o 12:22

    Bardzo podoba mi się ciemna wersja tego chleba.
    Dziękuję za kolejny, wspólnie popełniony bochen.:)

  • Jolanta Szyndlarewicz 11 lutego 2015 o 11:42

    Tosiu przepiękny chlebuś Ci wyszedł …. u mnie tez mąka była pełnoziarnista i chlebuś smakował wspaniale:) pozdrawiam

  • Aciri 11 lutego 2015 o 11:28

    Wyszedł wspaniale i skręty jakie profesjonalne 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Gucio 11 lutego 2015 o 11:20
    Ocena:

    Gratuluję tak udanego wypieku i pomysłu z zastosowaniem jedynie mąki pełnoziarnistej – to jest pomysł na mój kolejny wypiek. Do kolejnego spotkania.

  • Wiewióra 11 lutego 2015 o 08:52

    śliczny bochenek! dzięki za wspólne pieczenie 🙂

  • Smakowe Kubki 11 lutego 2015 o 08:31

    No tak, z odwagą , godną mistrzyni podeszłaś do tego przepisu, zamieniając mąkę na pełną orkiszową, nie dziwię się,że udał sie znakomicie. Dzięki za wspólne pieczenie.Pozdrawiam.

  • Kamila 11 lutego 2015 o 07:35

    Fantastyczny, pięknie uformowany! Dziękuję za wspólne lutowe chwile przy piekarniku!

  • Beata 10 lutego 2015 o 20:50

    Rewelacyjny! Dzięki za wspólne pieczenie!

  • kasiac 10 lutego 2015 o 20:14

    Pięknie zwinięty warkocz! Dziękuję za wspólne pieczenie!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej