Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól, cukier i cynamon. Dodaj jogurt i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję. Jeśli zbyt mocno się lepi (nie jesteś w stanie nic z niego uformować), podsyp lekko mąką.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wysmaruj tłuszczem, umieść w niej ciasto i przykryj folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, urywaj ciasto po kawałki mniej więcej wielkości pięści. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu posmaruj białkiem i posyp cukrem z cynamonem. Piecz bułeczki przez ok. 15 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Romka 18 stycznia 2019 o 16:58

    Witam od miesiąca piekę z Twoją stroną. Super przepisy i wielkie dzięki 😁🙏👏👏👏👏. Mam małe pytanko jeśli w przepisie piszesz o łyżeczkach drożdży instant to jak przełożyć to na drożdże swieze. Tu np w przepisie na bułeczki cynamonowe piszesz 2 łyżeczki drożdży instant to ile gram użyć drożdży świeżych (wiem muszę zrobić najpierw zaczyn 😄)z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam😊

    • Tosia 22 stycznia 2019 o 08:33

      Cieszę się, że przepisy się sprawdzają 🙂
      W temacie drożdży na 2 łyżeczki instant dałabym ok. 10 g świeżych drożdży.
      Życzę udanych wypieków!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej