Przepis

wyrabianie
360 min
wyrabianie
1. 1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą, lekko lepką masę. Pozostaw masę w misce na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem szmatki lub folii aluminiowej.
formowanie
1 min
formowanie
2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat. Uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 16 marca 2024 o 22:49

    Co robimy z cebulą – w jaki sposób ją przygotowujemy i kiedy dodajemy do ciasta?

    • Małgosia 17 marca 2024 o 00:31

      Proszę usmażyć pokrojoną w drobną kostkę na niewielkiej ilości oleju i dodać do ciasta po wystudzeniu. Cebulę dodajemy na początku mieszania składników. Cebulkę można też po usmażeniu odsączyć z tłuszczu rozsypując ją na ręczniku papierowym.

  • Joanna 1 grudnia 2014 o 13:48

    W tytule i początkowym opisie jest mowa o nocnych bułeczkach ale już w szczególowym opisie jest o wyrastaniu przez 30 min ?

    • Śliwka 8 grudnia 2014 o 21:07

      Najpierw bułeczki wyrastają 6-8 godzin, następnie 30 minut. Wszystko jest w opisie. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej