Przepis

Przygotowanie zaczynu I
10 min
Przygotowanie zaczynu I

1. Zakwas o temperaturze pokojowej dokarmiamy 70 g mąki razowej oraz 60 g letniej wody. Mieszamy i zostawiamy w słoiku bez przykrycia w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).

Przygotowanie pasty otrębowej
5 min
Przygotowanie pasty otrębowej

2. Otręby lub płatki owsiane mieszamy z przyprawami, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy na noc.

Przygotowanie zaczynu II
10 min
Przygotowanie zaczynu II

3. Następnego dnia do zaczynu dodajemy 45 g mąki żytniej jasnej i 60 g letniej wody, krótko mieszamy do połączenia składników. Zaczyn zostawiamy w słoiku i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta

4. Po tym czasie zaczyn przekładamy do większej misy. Dodajemy namoczone otręby, 170 g mąki żytniej razowej, 70 g mąki żytniej typ 720, melasę/syrop daktylowy, kawę. 2 łyżki mąki żytniej razowej prażymy na patelni, aż nabierze koloru, dodajemy do pozostałych składników. Do letniej wody wsypujemy sól, mieszamy. Letni płyn wlewamy powoli do pozostałych składników i wyrabiamy krótko ręką ciasto. Ciasto powinno być lepkie i wilgotne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

5. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą lub otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy do formy ciasto. Wierzch smarujemy wodą i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie (ok. 3-4 h). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz smarujemy wodą.

Pieczenie
45 min
Pieczenie

6. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem do 250 stopni przez 15 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Wbijamy patyczek w chleb, jeśli będzie suchy - chleb jest upieczony, jeśli wilgotny - zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Robert 14 marca 2022 o 17:50
    Ocena:

    Dzień dobry
    Czy ktoś próbował pięć ten chleb na drożdżach zamiast zakwasu?
    Niestety nadal mam problem upiec na zakwasie.
    Pozdrawiam
    Robert

    • Małgosia 20 stycznia 2024 o 21:35

      Nie polecam zmieniać zakwasu na drozdze w tym przepisie.
      Rozsądniej będzie w tym przypadku upiec nasz chleb żytni na drożdżach z dodatkiem kminku, kawy i melasy lub słodu.

      Chleb żytni

  • Robert 5 grudnia 2021 o 17:50

    Dzień dobry

    Proszę o pomoc.
    Piekę ten chleb 1,5 roku wszystko było ok do czasu gdy zepsuł mi się zakwas.
    Zrobiłem nowy kilkukrotnie, cisto rośnie tak jak do tej pory bywało jednak po wyciągnięciu z piekarnika chleb zapada się.
    Co może być przyczyną?

    Pozdrawiam

    • Małgosia 5 grudnia 2021 o 21:25

      A dlaczego zakwas się zepsuł? Może winna jest mąka, która chłonie mniej wody niż poprzednia i przez to zaburzone są proporcje? Może nowy zakwas jest jeszcze za słaby i należałoby go wzmocnić?

    • Robert 6 grudnia 2021 o 20:18

      Chleb ładnie wyrasta.
      Zakwas się zepsuł ponieważ zostawiłem go 1,5 dnia i zapomniałem o nim.
      Robiłem nowy zakwas i chleb z kilku rodzajów mąki i za każdym razem ten sam efekt.

      • Małgosia 7 grudnia 2021 o 12:59

        Jeśli to nie problem mąki, ani przepisu/proporcji, ani też samego procesu wypiekania to jedynie należałoby się pochylić nad samym zakwasem. Bywa. że mimo iż ciasto wyrasta, problemy wychodzą dopiero podczas kolejnych etapów.
        ps. 1,5 dnia to jeszcze całkiem niewiele. Prawdopodobnie dało się zakwas jeszcze uratować dokarmiając 1 jego łyżeczkę 100g mąki i 100g wody.

  • Konrad 3 listopada 2021 o 01:30
    Ocena:

    przepis wart funta kłaków, nikt normalny nie jadłby dobrego chleba z margaryną

    • Małgosia 3 listopada 2021 o 13:14

      Konradzie, chyba nie przeczytałeś naszego przepisu. Nie ma w nim margaryny, ani też żadnego innego tłuszczu. To Twój wybór z czym zjesz upieczony bochenek.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Eva 12 lipca 2021 o 09:57

    Dzień dobry. W przepisie jest 200 ml ciepłej wody. Czy w skład zaczynu wchodzi ta woda, czy należy odmierzyć dodatkową wodę na zaczyn, a do ciasta właściwego dodać 200 ml?

    • Małgosia 12 lipca 2021 o 13:10

      Do aktywnego zakwasu dodajemy 60g letniej wody. Pozostałe 140g dodajemy do ciasta właściwego. Oczywiście zawsze warto mieć przygotowaną niewielką ilość dodatkowej wody, w razie gdyby ciasto było zbyt suche. Zdarza się, że różne mąki różnie chłoną wodę.

  • Katarzyna 12 maja 2021 o 16:11

    Witam, kawa ma być sypana czy rozpuszczalna? Pozdrawiam

  • Ewa 21 lutego 2020 o 15:04

    Ponieważ nie przepadam za kminkiem, robię ten chleb z mieszakną ziół hinduskich: 1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy, 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/2 łyżeczki ziaren kopru, 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki, 1/2 łyżeczki nasion kolendry i 8 nasion kozierdaki. Nasiona podgrzewam na suchej patelni, żeby wydobyć z nich aromat. Potem połowę ucieram w moździerzu, a połowę zostawiam w całości. Oczywiście to już jest inny chleb, ale polecam spróbować! Jest w ścisłej czołówce moich ulubionych chlebów!

  • Krzysztof 21 maja 2018 o 15:24

    Chleb litewski powinien być z dodatkiem słodu żytniego litewskiego można kupić oryginalny, wtedy chleb ma wspaniały zapach i smak, a nie kawa.

    Pozdrawiam

  • Maja 713 2 lutego 2018 o 22:56
    Ocena:

    Muszę nadmienić, że upiekłam już wiele chlebków z przepisów Pani Tosi – były bardzo dobre, w sumie nie jemy już od roku chleba ze sklepu mimo, że pracuję i z czasem krucho. Ale ten chlebek zasługuje na więcej niż 5 gwiazdek. To jest Wypiek, który może być zupełnie samodzielny, taki jest dobry, zdrowy i aromatyczny a przy tym i do dżemu i do wędliny. Zjadł się sam, z łakomstwa. Z kwestii technicznych : dwie łyżki miodu zamiast melasy – zupełnie ok. Cudnie pachnie ta prażona żytnia mąka , och cudnie…
    Jeśli ktoś lubi Kaszubski Pani Tosi to tym będzie jeszcze bardziej zachwycony.

  • ag 19 września 2016 o 11:29

    Czy zakwas na zaczyn do tego przepisu trzeba dokarmić wcześniej, czy wystarczy ocieplić?

    • Tosia 19 września 2016 o 21:25

      Wystarczy ocieplić, z zakwasu robimy zaczyn, czyli to jest właśnie dokarmianie, po prostu jest to dopisane do przepisu 🙂

  • Aniela 29 listopada 2015 o 21:48

    Skąd wziąść zakwas?-jak go zrobić?

  • Dorota 22 listopada 2014 o 12:26

    Piekny bochen i jak cudnie smakuje wiemy my którzy pieklismy go w naszej Piekarni.
    Dziekuje za wspólne pieczenie 🙂

  • Jswm 21 listopada 2014 o 21:09

    Piękny chlebek!
    (Witam w gronie spóźnialskich ;))

  • Konwalie w kuchni 21 listopada 2014 o 14:17

    Moje bochenki wyrastały na kaloryferze i całkiem dobrze im to zrobiło,
    ale listopadowe światło rzeczywiście nie zachęca do robienia zdjęć, nawet w dzień.;)
    Najważniejsze jednak, że nasz wspólny chleb pysznie się upiekł.:))

  • margot 20 listopada 2014 o 19:31

    Jaki elegancki wyszedł , wow

  • Marzena 20 listopada 2014 o 19:06

    Tosiu, wygląda cudnie:-) Nam również bardzo smakował. Dzięki za wspólne pieczenie:-)m

  • Ania W 20 listopada 2014 o 18:53

    Wszystko prawda co napisałaś o listopadzie:-) Mój dom opalany jest węglem i zaczyna się palić w godzinach popołudniowych : tym bardziej ciężko wyrasta chleb:-(
    Warto się wyslić prawda?

    • Tosia 21 listopada 2014 o 11:34

      W listopadzie nie jest łatwo, ale nie można się poddawać. Teraz też się da upiec pyszny chleb, a litewski zdecydowanie zasługuje na ten wysiłek 😉

  • CI MI W DUSZY GRA 20 listopada 2014 o 18:24

    Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie tego pysznego chleba.
    Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej