Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, rodzynki, syrop i melasę. Powoli wlewamy letnie mleko lub letnią, zaparzoną herbatę oraz topione masło. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut, wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy- ciasto jest upieczone, jeśli mokry- dopiekamy jeszcze kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min