Przepis na bułeczki Małgosie
Dzisiaj coś prostego i pysznego. Nieskomplikowane bułeczki „Małgosie” z przedziałkiem na środku. Dzięki jogurtowi ich miąższ jest puszysty i delikatny. Są niezwykle miękkie i pyszne – idealne na śniadanie! A jeśli bardzo lubicie bułeczki, to na obiad możecie przygotować „Chińskie bułeczki BAO” drożdżowe bułeczki na parze.
Jakie drożdże do bułeczek?
Drożdże są ważnym składnikiem bułeczek Małgosi. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Jakieś pytania o pieczenie bułek w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂