Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, cynamon i sól. Gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na 2,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 7-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy je jeszcze trochę mąką.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 200 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bułki pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 7 minut. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Tosia 7 lutego 2015 o 19:01

    Z samej mąki pełnoziarnistej żytniej mogą być problemy, raczej nie wyjdą, zbyt klejące ciasto, ale gdyby tak zmieszać ją z pełnoziarnistą orkiszową, albo żytnią jasną to może by coś z tego było 🙂
    Z samej mąki żytniej typ 720 w połączeniu z odrobiną mąki gryczanej wychodzi świetny chleb https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/ Gdyby tak po 2 h uformować z wyrośniętego ciasta bułki i zostawiać na kolejne 2 h, potem piec 15-20 minut to może wyjdą fajne żytnie bułeczki. Pomyślę o takim przepisie, pozdrawiam serdecznie.

  • Marcin 7 lutego 2015 o 10:54

    Czy można zrobic bułeczki z mąki pełnoziarnistej żytniej. Robie chleb żytni na zakwasie i fajnie wychodzi, ale córka upomina sie czasem o bułki, a zależy mi aby pieczywo które je miało jak najmniej mąki pszennej. A może jest tu jakis przepis którego nie znalazłem na bulki na zakwasie z mąki żytniej choćby w części, bo zdaje sobie sprawę że trudno zrobić z samej żytniej bułki… Dlatego pomyślałem czy by w tym przepisie nie zastąpić maki pełnoziarnistej pszennej, pełnoziarnistą żytnia, tylko czy wyjdą…?
    I jeszcze mam pytanie czy zamiast pszennej 550-650 można orkiszowa typ 700 czy ona różni sie od zwykłej pszennej i mniej wyrośnie?

    • Tosia 7 lutego 2015 o 19:02

      Z samej mąki pełnoziarnistej żytniej mogą być problemy, raczej nie wyjdą, zbyt klejące ciasto, ale gdyby tak zmieszać ją z pełnoziarnistą orkiszową, albo żytnią jasną to może by coś z tego było 🙂
      Mąkę pszenną można śmiało zastępować orkiszową jasną, chodzi o to, że z samej razowej/pełnoziarnistej trudno coś uformować, więc potrzebna jest lżejsza mąka, wcale nie musi być pszenna.
      Z samej mąki żytniej typ 720 w połączeniu z odrobiną mąki gryczanej wychodzi świetny chleb https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/ Gdyby tak po 2 h uformować z wyrośniętego ciasta bułki i zostawiać na kolejne 2 h, potem piec 15-20 minut to może wyjdą fajne żytnie bułeczki. Pomyślę o takim przepisie, pozdrawiam serdecznie.

  • aneta 3 listopada 2014 o 13:45
    Ocena:

    dziękuję bardzo!

  • aneta 31 października 2014 o 13:15

    skąd wziąć aktywny zakwas? jak zrobić?

  • Ania 30 października 2014 o 15:44

    Jakiego dokładnie typu mąki trzeba użyć:
    pełnoziarnista pszenna czy żytnia
    pszenna typ 50? Nigdy takiej nie widziałam:(
    pozdawiam

    • Tosia 30 października 2014 o 16:17

      Chodziło o mąkę pszenną typ 550, ale może to być również mąką p typie 650.
      Jeśli chodzi o pełnoziarnistą, u mnie była to pszenna pełnoziarnista, ale równie dobrze sprawdzi się tu np. „pełnoziarnista 3 ziarna”.
      Pozdrawiam życzę udanego wypieku 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej