Często piekę na zakwasie, ale zazwyczaj są to chleby. Jakoś tak się dzieje, że gdy dokarmiam zakwas, mechanicznie zabieram się za wypiek chleba. Tymczasem na zakwasie można także upiec chałkę czy bułeczki.
Wymarzyłam sobie orkiszowe bułeki na zakwasie, miałam jednak problem ze zdobyciem mąki z orkiszu, dlatego zmieniłam koncepcję i wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą oraz klasyczną chlebową. Miąższ urozmaiciłam kawałkami jesiennej gruszki i szczyptą cynamonu. Wyszły pyszne i jak malowane 🙂
Z samej mąki pełnoziarnistej żytniej mogą być problemy, raczej nie wyjdą, zbyt klejące ciasto, ale gdyby tak zmieszać ją z pełnoziarnistą orkiszową, albo żytnią jasną to może by coś z tego było 🙂
Z samej mąki żytniej typ 720 w połączeniu z odrobiną mąki gryczanej wychodzi świetny chleb https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/ Gdyby tak po 2 h uformować z wyrośniętego ciasta bułki i zostawiać na kolejne 2 h, potem piec 15-20 minut to może wyjdą fajne żytnie bułeczki. Pomyślę o takim przepisie, pozdrawiam serdecznie.
Czy można zrobic bułeczki z mąki pełnoziarnistej żytniej. Robie chleb żytni na zakwasie i fajnie wychodzi, ale córka upomina sie czasem o bułki, a zależy mi aby pieczywo które je miało jak najmniej mąki pszennej. A może jest tu jakis przepis którego nie znalazłem na bulki na zakwasie z mąki żytniej choćby w części, bo zdaje sobie sprawę że trudno zrobić z samej żytniej bułki… Dlatego pomyślałem czy by w tym przepisie nie zastąpić maki pełnoziarnistej pszennej, pełnoziarnistą żytnia, tylko czy wyjdą…?
I jeszcze mam pytanie czy zamiast pszennej 550-650 można orkiszowa typ 700 czy ona różni sie od zwykłej pszennej i mniej wyrośnie?
Z samej mąki pełnoziarnistej żytniej mogą być problemy, raczej nie wyjdą, zbyt klejące ciasto, ale gdyby tak zmieszać ją z pełnoziarnistą orkiszową, albo żytnią jasną to może by coś z tego było 🙂
Mąkę pszenną można śmiało zastępować orkiszową jasną, chodzi o to, że z samej razowej/pełnoziarnistej trudno coś uformować, więc potrzebna jest lżejsza mąka, wcale nie musi być pszenna.
Z samej mąki żytniej typ 720 w połączeniu z odrobiną mąki gryczanej wychodzi świetny chleb https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-prazona-cebulka-czarnuszka/ Gdyby tak po 2 h uformować z wyrośniętego ciasta bułki i zostawiać na kolejne 2 h, potem piec 15-20 minut to może wyjdą fajne żytnie bułeczki. Pomyślę o takim przepisie, pozdrawiam serdecznie.
dziękuję bardzo!
skąd wziąć aktywny zakwas? jak zrobić?
Na początek proponuję zapoznać się z artykułem o tym jak działa zakwas: https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
Zakwas można samodzielnie wyhodować z tego przepisu: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/ lub dostać go od kogoś w prezencie (np. korzystając z zakwasowej mapy Polski http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/) i dokarmiać go regularnie w domu.
Jakiego dokładnie typu mąki trzeba użyć:
pełnoziarnista pszenna czy żytnia
pszenna typ 50? Nigdy takiej nie widziałam:(
pozdawiam
Chodziło o mąkę pszenną typ 550, ale może to być również mąką p typie 650.
Jeśli chodzi o pełnoziarnistą, u mnie była to pszenna pełnoziarnista, ale równie dobrze sprawdzi się tu np. „pełnoziarnista 3 ziarna”.
Pozdrawiam życzę udanego wypieku 🙂