Schiacciata to rodzaj płaskiego chleba, występującego często pod nazwą focaccia. Włoski chlebek przypomina ciasto do pizzy, jednak jego wierzch nie dekoruje się sosem i serem, a jedynie ziołami, czy wybranymi dodatkami np. w postaci grzybów lub oliwek.
Dzisiejszy przepis to toskańska wariacja na temat płaskiego chleba, który często piecze się z dodatkiem dojrzałych winogron. Ja wybrałam świeże figi, na które trwa teraz sezon, a dla aromatu dodałam listki rozmarynu.
Dziekuje bardzo za szybka i konkretna odpowiedz 🙂 pozdrawiam
A jesli nie mam suchych drozdzy to jakie sa proporcje do zywych
Zasada jest taka, że drożdży świeżych dajemy zawsze dwa razy więcej. Oczywiście trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn. W tym przypadku w zaokrągleniu będzie to 15 g.
220°C z obiegiem czy góra-dòł? A blachę można posmarować oliwą i posypać otrębami?
Pozdrawiam.
Góra-dół, jeśli włączamy termoobieg to zawsze to zaznaczamy w przepisie.
Blachę można śmiało posmarować oliwą i posypać otrębami, zamiast używać pergaminu.
Pozdrawiam 🙂
Mmm, cudowna 🙂
Ja właśnie przyniosłam figi do domu i się zastanawiam, co z nich zrobić… 🙂