Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Są to dwa bochenki zawinięte jak warkocze. Można je porównać do chałki. A chałkę potrafię upiec nawet dwupiętrową 🙂
Zawijańce wypełnione są tym, co najlepsze! U mnie to gotowa pasta Smakowita z ziołami i domowe pesto, które skomponowałam z bazylii. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych ziół. Ta kompozycja nadaje ciekawego smaku, nie jest też nachalna w smaku, a sycąca.
Takie ziołowe zawijańce możemy swobodnie przekroić na pół i zjeść z ulubionymi dodatkami jak kanapkę. Są bardzo puszyste i mięciutkie 🙂
To co, zawijacie ziołowe zawijańce?
Drożdże są ważnym elementem ziołowego zawijańca. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
W przypadku zwolenników drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w kuchni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki (pisownia oryginalna):
witam
pokombinowalam i upieklam ciasto pieknie uroslo pachnie oblednie wygląda cudownie tylko zamiast pesto ja daqalam paste serowo czosnkowo ziołową z twojego przepisu na bułeczki obłed mmmm śłinka cieknie nie moge sie doczekac próby
Dałam za dużo drożdży do ciasta! Co mam zrobić
Za dużo, czyli ile? Być może szybciej wyrośnie, może nieco popęka podczas pieczenia, ale poza tym to raczej nic strasznego się nie stanie.
Czy dajemy zimną wodę a nie letnią i dlaczego?
To przepis z początków istnienia bloga, ma 4 lata jak nie dłużej. Na chwilę obecną dałabym letnią wodę 🙂
witamponownie jestem po degustacji cchlebek pyszny pyszne mmmmmm zasługuje na 5 gwiazdek
witam pokombinowalam i upieklam ciasto pieknie uroslo pachnie oblednie wygląda cudownie tylko zamiast pesto ja daqalam paste serowo czosnkowo ziołową z twojego przepisu na bułeczki obłed mmmm śłinka cieknie nie moge sie doczekac próby
Super, mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
nie,nie uzywam drożdży sypkich juz podaje nazwe:) Allinson Easy Bake Yeast 100g fast action yeast for bread makers & hand baking
dzięki Tosiu pytam o ilość gdyz ja mam opakowanie 100 g:) i jak najbardziej zagłebie sie w drożdżowej lekturze pozdrawiam i dziekuję za odpowiedz
Chyba już wiem, w czym problem. Używasz świeżych drożdży, prawda? W przepisach zazwyczaj piszemy o drożdżach suszonych instant, pakowanych w torebkach. W przypadku świeżych drożdży pakowanych po 100 g, chleb przygotowuje się trochę inaczej. Przede wszystkim ilość drożdży zmniejsza się o połowę, a do ciasta trzeba przygotować rozczyn.
Daj znać jakie dokładnie używasz to coś zaradzimy 🙂
Tosia mam do Ciebie głupie pytanie gdyż 14 g ile to mniej wiecej jest łyżeczek i jak dam troszke wiecej drożdży czy wszsytko wyjdzie tak jak trzeba i po czym poznac ze w ciescie jest za malo badz za duzo drożdzy, dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam:)
14 g suszonych drożdży instant to dokładnie 2 opakowania (zazwyczaj pakowane są po 7 g), na łyżeczki wychodzi pewnie ok. 8. Jeśli w cieście jest za mało drożdży, będzie one twarde i zbite. Z kolei gdy będzie ich za dużo, problemy pojawią się w trakcie wyrastania. Dokładnie informacje o błędach i problemach z ilością drożdży w cieście opisałam tutaj, więc odsyłam do lektury: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
Pozdrawiam 🙂
Zawijańce mają tylko jeden „minus” – w zawrotnym tempie znikają z blachy!
Dokładnie, zawijańce tak kuszą, że bardzo szybką znikają 🙂