Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do środka (dłonią zwilżoną dłonią), wierzch wyrównujemy i dekorujemy płatkami, siemieniem lnianym i oregano. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 1 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min