Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto jedynie do połączenia składników.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (10x24cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do środka (dłonią zwilżoną dłonią), wierzch wyrównujemy i dekorujemy płatkami, siemieniem lnianym i oregano. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej