Na co dzień pokazuję tutaj swoje przepisy, ale od jakiegoś czasu małą tradycją jest, że raz na miesiąc piekę wspólnie z innymi blogerami coś pysznego z zaproponowanego przez Amber lub jej gości. Co prawda z braku czasu we wrześniu opuściłam jedną wspólną wirtualną piekarnię, ale w październiku nie odpuszczę, bo propozycja mi się bardzo spodobała.
To wytrawne bułeczki, czyli coś w rodzaju mini focacci lub po prostu bułeczek z farszem wyłożonym z wierzchu. Przepis pochodzi z książki Liski (Elizy Mórawskiej) – „O chlebie”. Liska proponuje piec drożdżówki z ulubionymi dodatkami i podobnie zaproponowała Amber. To tym bardziej mi się spodobało, bo lubię jednak w kuchni robić po swojemu 🙂
Postawiłam na trochę jesienne smaki, do tego słodko-słone, w końcu to jednak drożdżówki.
Pierwsze bułeczki są z kawałkami gruszki, plastrami francuskiego sera pleśniowego oraz gorzką czekoladą. Po upieczeniu ozdobiłam je dodatkowo miętą.
Drugie natomiast są z karmelizowaną cebulą, figami i sezamem.
Obie wersje pyszne i godne polecenia!
Drożdżowe wytrawne bułeczki na blogach:
Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Poniżej przepis z moją drobną modyfikacją 🙂
Śliczne!
Porywam jedną z figą i pędzę podziwiać kolejne.:)
Do zobaczenia!
Wspaniały wypiek, bułeczki pięknie wyrosły i świetnie się prezentują.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Świetne dodatki i bardzo ładne zdjęcia! Dzięki za wspólne pieczenie!
Jaki fajny pomysł z dołkiem z kieliszka! Na pewno wykorzystam 🙂 A buły bardzo smakowite!
O tak, figa do nich dobrze pasowała 🙂 Pięknie Ci się upiekły!
Pięknie się upiekły. Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku 🙂
Tosiu, piękne wybrałaś dodatki:-) Następnym razem zrobię te z dodatkiem figi:-)
Eleganckie dodatki, Tosiu. 🙂 A bułeczki są idealne!
Piękne te Twoje bułeczki! Wspaniale je ubrałaś! Dziękuję za październikowy czas!