Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty chrzan, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
formowanie
formowanie
2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka połowę ciasta, na środku umieszczamy 3 jajka ugotowane na twardo i przykrywamy je resztą ciasta.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę i 45 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 40 min